"Маємо бути готові до будь-яких ситуацій". У ДПСУ відповіли, як діє білоруська армія біля кордону

Демченко: Сподіваємося, що в Білорусі вистачить здорового глузду не робити необдуманих кроків
Фото: Media Center Ukraine / Telegram

Українські прикордонники не фіксують нестандартних ситуацій на лінії кордону. Про це речник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко розповів в ефірі національного телемарафону вранці 29 серпня, трансляцію веде ТСН

"По самій лінії кордону всі складові сил оборони нашої країни повністю контролюють по всій протяжності від Волині до Чернігівщини, і якихось нестандартних ситуацій безпосередньо по лінії кордону ми не відмічали, – сказав він, відповідаючи на запитання про дії білоруської армії поблизу кордону. – Окрім того, ми не фіксуємо, щоб у безпосередній близькості до нашого кордону відбувалося переміщення техніки чи особового складу або ж суттєве нарощення підрозділів армії Білорусі. Але, зважаючи, що Білорусь залишається в орбіті впливу Росії, ми маємо бути готові до розвитку будь-яких ситуацій". 

За його словами, у глибині території Білорусі відбувається переміщення техніки й особового складу, різних підрозділів – "певне нарощення".

"Сподіваємося, звісно, що в Білорусі вистачить здорового глузду не робити необдуманих кроків щодо спроб дестабілізації ситуації на нашому напрямку. Бо наші воїни будуть давати адекватну відповідь тим особам, загарбникам, які спробують зайти на територію України з території Білорусі", – додав Демченко. 

Контекст:

Росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну 24 лютого 2022 року, зокрема з території Білорусі. Білорусь фактично надала свою територію країні-окупанту як військову базу, зокрема для завдавання по Україні ракетних та авіаударів.

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко визнав, що його країна бере участь у війні Росії проти України, але нібито "нікого не вбиває й нікуди не скеровує своїх військових". У РНБО України заявили, що нелегітимний президент країни-агресора РФ Володимир Путін схиляє Лукашенка до прямої участі у воєнних діях. 

25 серпня 2024 року МЗС України заявило, що збройні сили Білорусі під виглядом навчань зосереджують значну кількість особового складу, зокрема сил спеціальних операцій, озброєння й військової техніки у прикордонній смузі в Гомельській області. Київ закликав Мінськ відвести війська від державного кордону на відстань, що перевищує дальність ураження наявних у Білорусі систем вогню. МЗС Білорусі заявило у відповідь, що офіційно не отримувало від України звернення щодо військ на кордоні.