Битва за Харків стане вирішальною для завершення війни в Україні – Politico

Наступ РФ був очікуваним, але його перенесли на більш ранній термін – Politico
Фото: Zelenskiy / Official / Telegram

Наступ армії країни-агресора Росії в Харківській області – початок вирішальної битви, яка може стати переломним моментом для підсумку агресивної війни в Україні, розв'язаної РФ. Про це пише 13 травня видання Politico.

На карту поставлено не лише контроль над другим за розміром містом в Україні, а й "потенційну здатність країни продовжувати боротьбу", ідеться у статті.

Російські війська зробили спробу прорватися через українські лінії, доки Збройні сили України не одержали нової західної зброї з допомоги, затвердженої США. Якщо Харків упаде, рішучість Заходу може незабаром наслідувати його, вважають автори статті.

Politico пише, що весняний наступ РФ був очікуваним, але деякі українські чиновники й незалежні аналітики стверджують, що його перенесли на більш ранній термін, оскільки Москва прагне використати свою перевагу в озброєнні й солдатах напередодні постачань зі США.

На думку журналістів, значні успіхи російських військ на харківському напрямі можуть спровокувати нові спроби тиску певних європейських кіл на Київ, щоб примусити його до переговорів із Кремлем. Водночас вони посилаються на думки кількох високопоставлених українських офіцерів, котрі не відкинули краху лінії фронту в разі нового наступу РФ, яка має переважну за чисельністю армію й готова піти на величезні втрати.

У розмові з Politico у квітні вони висловили занепокоєння, що такий розвиток подій може послабити рішучість України й підірвати моральний дух ЗСУ. Це може призвести до того, що новий наступ росіян не лише придушить український спротив, а й зменшить західну підтримку Києва, пише видання.

Контекст:

10 травня країна-агресор Росія розпочала новий наступ у Харківській області з півночі, повідомив президент України Володимир Зеленський. Він наголосив, що сили оборони знали про плани окупантів у регіоні й розраховували сили для того, щоб дати відсіч ворогові.

Пізніше того самого дня в Генштабі ЗСУ повідомили про бої за прикордонні населені пункти Харківської області, розташовані в сірій зоні. 12 травня головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський заявив, що росіяни досягли часткового успіху в деяких районах. За даними Генштабу ЗСУ, росіяни, незважаючи на втрати, досягли тактичних успіхів у районі Вовчанська.

Удень 12 травня в ОВА розповіли, що сіра зона на півночі області збільшилася, як і кількість населених пунктів, де тривають бойові дії. Сили оборони України здійснюють контрударні дії у прикордонні. 13 травня стало відомо про "частковий успіх" ворога в районі Лук'янців, але подальший поступ, за даними ЗСУ, зупинили. На вовчанському та липецькому напрямках через бойові дії проводять евакуацію.

Начальник Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов у коментарі The New York Times 13 травня назвав "несерйозними" заяви про те, що росіяни хочуть створити в Харківській області "буферну зону". За його словами, ресурси росіян у цій зоні обмежені, хоча вони ще не кинули в бій усе, що мають. Він вважає, що РФ може розпочати потужний наступ у напрямку Сум.