Блінкен підтвердив передання Іраном ракет Росії й анонсував свій візит в Україну

Росія застосує проти України іранські ракети упродовж кількох тижнів, вважає держсекретар США
Фото: EPA

Держсекретар США Ентоні Блінкен підтвердив, що Іран передав Росії балістичні ракети малої дальності для війни проти України. Про це він сказав під час пресконференції 10 вересня, яку в YouTube транслювало Guardian News.

"Ми попереджали Іран публічно й приватно, що такий крок призведе до різкої ескалації. Десятки російських військових пройшли в Ірані навчання з використання балістичних ракет Fath-360 із максимальною дальністю 75 миль [120 км]. Росія отримала ці ракети", – розповів Блінкен.

За його словами, РФ використовуватиме ці ракети проти України упродовж кількох тижнів.

Держсекретар наголосив, що співпраця між РФ й Іраном загрожує європейській безпеці й демонструє, як Іран дестабілізує ситуацію далеко поза межами Близького Сходу. Тому США готуються оголосити нові санкції проти країни, які торкнуться, зокрема, іранської державної авіакомпанії Iran Air.

Також Блінкен повідомив, що цього тижня здійснить візит в Україну.

Контекст:

На початку серпня Reuters повідомляло, що Іран може передати РФ для війни проти України сотні балістичних ракет малої дальності Fath-360 із максимальною дальністю польоту 120 км і боєголовкою вагою 150 кг. Джерела Bloomberg говорили, що такий крок може призвести до швидкої реакції союзників України, і прогнозували введення нових санкцій проти Iran Air.

За даними The Times, понад 200 балістичних ракет із дальністю до 120 км 4 вересня доправили в порт на Каспійському морі.

У МЗС України застерегли Тегеран, що підтвердження факту передання балістичних ракет РФ "матиме руйнівні наслідки для українсько-іранських двосторонніх відносин".

6 вересня американська The Wall Street Journal написала, що Іран передав Росії балістичні ракети малої дальності.

У парламенті Ірану визнали передання.