У парламенті Ірану підтвердили передання РФ балістичних ракет

У постпредставництві Ірану в ООН спростовують повідомлення про передання балістичних ракет РФ
Фото: wikipedia.org (ілюстративне)

Член комітету з питань національної безпеки та зовнішньої політики парламенту Ірану Ахмад Бахшаєш Ардестані визнав, що країні-агресору Росії передали іранські балістичні ракети. Ардестані цитує Didban Iran.

6 вересня американська The Wall Street Journal написала, що Іран передав Росії балістичні ракети малої дальності.

Коментуючи повідомлення ЗМІ, Ардестані зазначив, що Іран експортує дрони й ракети в Росію, а імпортує сою та пшеницю.

За його словами, частина бартеру передбачає передання ракет, а інша частина – доправлення військових безпілотників у Росію.

Ардестані розповів, що Іран передає ракети, зокрема, терористичним угрупованням "Хезболла", ХАМАС, то "чому б не дати їх Росії?"

Він наголосив, що гірше санкцій, ніж зараз, для Тегерана бути не може.

Водночас у постпредставництві Ірану в ООН спростовують повідомлення про передання балістичних ракет РФ.

Контекст:

На початку серпня Reuters повідомляло, що Іран може передати РФ для війни проти України сотні балістичних ракет малої дальності Fath-360 із максимальною дальністю польоту 120 км і боєголовкою вагою 150 кг. Джерела Bloomberg говорили, що такий крок може спричинити швидку реакцію союзників України, і припускали введення нових санкцій проти Iran Air.

За даними The Times, понад 200 балістичних ракет із дальністю до 120 км 4 вересня доправили в порт на Каспійському морі. Іран заперечує, що передав Росії балістичні ракети.

У МЗС України застерегли Тегеран, що в разі підтвердження факту передання балістичних ракет РФ це "матиме руйнівні наслідки для українсько-іранських двосторонніх відносин".