Понад 200 іранських ракет доправили в порт Каспію, Україна обіцяє реакцію, пишуть ЗМІ. Тегеран заперечує

Іранські ракети дальнього радіуса дії на виставці в Тегерані у 2023 році. The Times пише, що РФ отримала від Ірану щонайменше 200 ракет Fath-300
Фото: ЕРА

Іран заперечує, що передав Росії балістичні ракети. Про це йдеться в заяві постійного представника Ірану в ООН Амір-Саїда Ірвані, яку 7 вересня опублікувало агентство IRNA.

"Позиція Ісламської Республіки Іран щодо українського конфлікту не змінилася. Іран вважає негуманним доправлення сторонам, які воюють, військової допомоги, котра призводить до збільшення людських жертв і руйнувань, а також віддаляє від переговорів про припинення вогню. Тому Іран не тільки сам не робить таких дій, а й закликає інші країни припинити постачання зброї сторонам конфлікту", – сказав він.

Про те, що Іран може передати РФ для війни проти України сотні балістичних ракет, писало агентство Reuters на початку серпня. Джерела Bloomberg також попереджали про таку ймовірність і говорили, що такий крок може спричинити "швидку реакцію" союзників України (ішлося про введення нових санкцій проти Iran Air). 6 вересня американська The Wall Street Journal написала, що Іран передав Росії балістичні ракети малої дальності.

Передання ракет підтверджують і джерела британської The Times. Видання 7 вересня повідомило, посилаючись на джерела серед українських військових, що російський корабель доправив у невказаний порт у Каспійському морі понад 200 ракет Fath-300 (дальність становить понад 70 миль, тобто 112 км, уточнює ЗМІ). Розвіддані співрозмовників The Times свідчать, що корабель доправив ці ракети ще 4 вересня.

Джерело The Times назвало це постачання "зміною правил гри" для РФ, оскільки воно посилить можливості Москви завдавати ударів по українських містах із далекої відстані. Співрозмовник наголосив: ця співпраця РФ й Ірану свідчить про необхідність дозволити Україні завдавати ударів усередині країни-агресора західними ракетами.

За інформацією співрозмовників ЗМІ, росіян навчатимуть використовувати ці ракети на полігоні Ашулук в Астраханській області, робитимуть це іранські інструктори. Вважають, що постачання ракет продовжать.

"Якщо від цих ракет загинуть цивільні особи в Україні, то Іран заплатить за це подвійну ціну. Реакція буде суворою", – додало джерело газети в Міноборони України.

Контекст:

У жовтні 2022 року МЗС України звинуватило Іран у тому, що він допомагає країні-агресору Росії зброєю у війні проти України. Зокрема, РФ з осені 2022 року застосовує у війні проти України щонайменше два види іранських безпілотних літальних апаратів – дрони-камікадзе Shahed-136/131 і багатоцільові БПЛА Mohajer-6.

Іран спочатку заперечував передання своїх дронів російській армії. Пізніше Тегеран визнав це, але заявив, що постачання було нібито до повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Про те, що Іран готується надати Росії балістичні ракети, у листопаді 2023 року попереджали в Білому домі. 21 лютого 2024 року Reuters писало, що Іран уже нібито передав Росії сотні балістичних ракет. Але після того не було повідомлень про застосування цих ракет проти України.

Після інавгурації новий іранський президент Масуд Пезешкіан назвав РФ "цінним стратегічним союзником і сусідом Ірану", заявивши, що віддаватиме пріоритет двосторонній і багатосторонній співпраці з нею.