Іран може за кілька днів почати передавання балістичних ракет Росії – Bloomberg

Про намір Ірану передати РФ сотні балістичних ракет ЗМІ вже повідомляли
Фото: العربية / Х

Союзники України вважають, що Іран найближчим часом надасть армії країни-агресора Росії балістичні ракети. Про це 2 вересня повідомляє Bloomberg із посиланням на джерела у Євросоюзі.

Джерела агентства не назвали типу й кількості ракет, а також точних строків запланованого постачання. Один із європейських чиновників сказав, що постачання можуть розпочатися протягом кількох днів. Потенційне передання Росії іранських ракет співрозмовники агентства вважають "тривожною подією" у війні. 

США й інші країни – учасниці НАТО раніше застерігали Іран від передання РФ балістичних ракет, нагадує Bloomberg. Співрозмовник ЗМІ повідомив, що такий крок Тегерана може викликати "швидку реакцію" союзників України.

ЗМІ припускає, що це будуть додаткові санкції проти Ірану. Їхня ефективність, наголошує Bloomberg, буде сумнівною, враховуючи комплекс заходів, які вже запровадили, зокрема за постачання безпілотників Росії. 

Серед обмежень, які обговорювали союзники, – нові санкції проти авіакомпанії Iran Air, додає Bloomberg.

У Раді нацбезпеки США не відповіли на прохання про коментар, на запити не відреагували й у міністерстві закордонних справ і у представництві Ірану в ООН.

Про те, що Іран незабаром передасть РФ сотні балістичних ракет для війни проти України, 10 серпня з посиланням на джерела в ЄС писало Reuters.

Контекст:

У жовтні 2022 року МЗС України звинуватило Іран у тому, що він допомагає країні-агресору Росії зброєю у війні проти України. Зокрема, РФ з осені 2022 року застосовує у війні проти України щонайменше два види іранських безпілотних літальних апаратів – дрони-камікадзе Shahed-136/131 і багатоцільові БПЛА Mohajer-6.

МЗС України звинувачувало Іран у співучасті у злочині РФ проти України через постачання зброї Росії. Іран спочатку заперечував передання своїх дронів російській армії. Пізніше Тегеран визнав це, але заявив, що постачання було нібито до повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Про те, що Іран готується надати Росії балістичні ракети, у листопаді 2023 року попереджали у Білому домі. 21 лютого 2024 року Reuters писало, що Іран уже передав Росії сотні балістичних ракет.

Після інавгурації новий президент Масуд Пезешкіан назвав РФ "цінним стратегічним союзником і сусідом Ірану", заявивши, що віддаватиме пріоритет двосторонній та багатосторонній співпраці з нею.