Держдепартамент США прокоментував візит Шойгу в Іран

Шойгу зустрівся з новим іранським президентом
Фото: ЕРА

Представник Держдепартаменту США Метью Міллер 5 серпня на брифінгу прокоментував поїздку секретаря російського Радбезу, ексміністра оборони країни-агресора Сергія Шойгу в Іран. Розшифрування брифінгу опублікував сайт зовнішньополітичного відомства.

5 серпня пропагандистське агентство ТАСС повідомляло, що Шойгу приймуть новий президент Масуд Пезешкіан та інші іранські посадовці для обговорення "двосторонньої співпраці", а також "глобальної та регіональної безпеки". Це сталося тоді, коли Іран погрожує атакою на Ізраїль за вбивство політичного лідера ХАМАС Ісмаїла Ханії.

За словами Міллера, у США немає жодних очікувань, що РФ відіграватиме продуктивну роль у деескалації напруженості на Близькому Сході.

"Ми не бачили, щоб вони відігравали продуктивну роль у цьому конфлікті з [моменту атаки ХАМАС на Ізраїль] 7 жовтня", – сказав він.

Візит Шойгу Міллер пов'язав з участю Ірану у війні проти України на боці РФ.

"Інший спосіб розгляду можливості цієї поїздки полягає в тому, що вона сприяє зміцненню відносин між урядом Ірану та урядом Росії. РФ роз'їжджає по окрузі у пошуках підтримки свого незаконного вторгнення в Україну", – додав він.

Контекст:

У жовтні 2022 року МЗС України звинуватило Іран у тому, що він допомагає країні-агресору Росії зброєю у війні проти України. Зокрема, РФ з осені 2022 року застосовує у війні проти України щонайменше два види іранських безпілотних літальних апаратів – дрони-камікадзе Shahed-136/131 і багатоцільові БПЛА Mohajer-6.

МЗС України звинувачувало Іран у співучасті у злочині РФ проти України через постачання зброї Росії. Іран спочатку заперечував передання своїх дронів російській армії. Пізніше Тегеран визнав це, але заявив, що постачання були нібито до повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Про те, що Іран готується надати Росії балістичні ракети, в листопаді 2023 року попереджали в Білому домі. 21 лютого Reuters писало, що Іран передав Росії сотні балістичних ракет.

Після інавгурації Пезешкіан назвав РФ "цінним стратегічним союзником і сусідом Ірану", заявивши, що віддаватиме пріоритет двосторонній і багатосторонній співпраці з нею, зокрема в межах БРІКС.