Іран збільшив виробництво ракет після домовленостей із Росією щодо їх постачання – Reuters

Іран розширює виробництво ракет
Фото: depositphotos.com

Останні супутникові знімки демонструють суттєве розширення двох головних іранських об'єктів із виробництва балістичних ракет. Про це пише Reuters 8 червня. Повідомляють, що інформацію агентству підтвердило троє іранських високопосадовців.

Розширення об'єктів відбулося після угоди в жовтні 2022 року, згідно з якою Іран погодився постачати ракети країні-агресору Росії. РФ шукає їх для своєї війни проти України. Тегеран також постачає ракети єменським повстанцям-хуситам і ліванському ополченню "Хезболла", які є членами підтримуваної Іраном "осі опору" проти Ізраїлю, пише Reuters, посилаючись на слова офіційних осіб США.

На знімках військової бази Модаррес, які комерційна супутникова компанія Planet Labs зробила в березні, й комплексу з виробництва ракет Ходжир – у квітні – видно понад 30 нових будівель на двох об'єктах, обидва розташовані неподалік Тегерана.

Також видно, що багато споруд оточені великими земляними насипами. Такі земляні роботи пов'язані з виробництвом ракет і мають не допустити детонації легкозаймистих матеріалів у прилеглих спорудах під час вибуху в одній будівлі, сказав Джеффрі Льюїс з Інституту міжнародних досліджень Міддлбері в Монтереї. Він сказав, що, судячи зі знімків, розширення в Ходжирі розпочали в серпні минулого року, а в Модарресі – у жовтні.

За словами експертів, арсенал Ірану вже є найбільшим на Близькому Сході, його оцінюють більш ніж у 3 тис. ракет, включно з моделями, призначеними для встановлення звичайних і ядерних боєголовок.

Три іранські чиновники підтвердили, що бази Модаррес і Ходжир розширюють із метою збільшення виробництва звичайних балістичних ракет. Один зі співрозмовників сказав, що деякі з нових будівель також дадуть змогу подвоїти виробництво безпілотників. Безпілотники й компоненти ракет продаватимуть у Росію, також безпілотники постачатимуть хуситам, а ракети – "Хезболлі", додав співрозмовник.

Контекст:

У жовтні 2022 року МЗС України звинуватило Іран у тому, що він допомагає країні-агресору Росії зброєю у війні проти України. Зокрема, РФ з осені 2022 року застосовує у війні проти України щонайменше два види іранських безпілотних літальних апаратів – дрони-камікадзе Shahed-136/131 і багатоцільові БПЛА Mohajer-6.

МЗС України звинувачувало Іран у співучасті у злочині РФ проти України через постачання зброї Росії. Іран спочатку заперечував передання своїх дронів російській армії. Пізніше Тегеран визнав це, але заявив, що постачання були нібито до повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Про те, що Іран готується надати Росії балістичні ракети, у листопаді 2023 року попереджали в Білому домі. 21 лютого Reuters писало, що Іран передав Росії сотні балістичних ракет.