Окупанти вивозять українське зерно в Іран – Центр нацспротиву

Окупанти крадуть українське зерно з початку повномасштабного вторгнення
Фото: ЕРА

Зерно, викрадене на тимчасово окупованих територіях України, російські окупанти вивозять в Іран. Про це 22 серпня поінформував Центр національного спротиву, який створили Сили спеціальних операцій України.

"Окупанти налагодили новий логістичний маршрут для вивезення українського зерна. Зокрема, аграрну продукцію потягами вивозять із Луганщини до Каспійського моря й далі до Ірану", – ідеться в повідомленні.

За даними Центру нацспротиву, у Кремлі незадоволені падінням урожайності на тимчасово окупованій території Херсонської області.

"Хоча причиною є знищення самим Кремлем системи зрошення регіону внаслідок підриву дамби Каховської ГЕС", – пояснили в центрі.

Контекст:

За даними української влади, лише за перші три місяці після початку повномасштабного вторгнення в Україну в лютому 2022 року російські окупанти вкрали приблизно 0,5 млн тонн зерна з територій у Харківській, Херсонській та Запорізькій областях.

За даними Офісу генпрокурора України, за 2022 рік російські окупанти вивезли з тимчасово окупованих районів Запорізької, Херсонської й Миколаївської областей у Крим сотні тисяч тонн зерна й перевезли для продажу в Туреччину, Сирію й Ліван.

За даними Bloomberg, 2023 року росіяни вкрали понад 8 млн тонн українського зерна.