"Матиме руйнівні наслідки". МЗС України занепокоєне інформацією про передання Іраном Росії балістичних ракет

МЗС відреагувало на повідомлення ЗМІ, що Іран передав Росії більше ніж 200 балістичних ракет
Фото: depositphotos.com

Міністерство закордонних справ України 7 серпня оприлюднило заяву щодо інформації про ймовірне передання Іраном Росії балістичних ракет. МЗС занепокоєне через такі повідомлення, ідеться в ній.

Відомство закликало Іран утриматися від передання країні-агресору будь-яких видів озброєння і військової техніки й нагадало, що Україна потерпає зокрема й від ударів зброєю іранського виробництва.

"Поглиблення військово-технічної співпраці Росії та Ірану несе серйозні безпекові загрози не лише для України, але і для всієї Європи, Близького Сходу та світу. Закликаємо світову спільноту посилити тиск на Тегеран і Москву заради захисту міжнародного миру та безпеки. Іран має повністю й остаточно припинити надання зброї Росії, аби діями, а не словами довести щирість заяв свого політичного керівництва про непричетність до підживлення російської воєнної машини смерті. Застерігаємо офіційний Тегеран, що в разі підтвердження факту передання Іраном балістичних ракет у Російську Федерацію це матиме руйнівні наслідки для українсько-іранських двосторонніх відносин", – заявили в МЗС.

Контекст:

Про те, що Іран може передати РФ для війни проти України сотні балістичних ракет, писало агентство Reuters на початку серпня. Джерела Bloomberg також попереджали про таку ймовірність і говорили, що такий крок може спричинити "швидку реакцію" союзників України (ішлося про введення нових санкцій проти Iran Air).

6 вересня американська The Wall Street Journal написала, що Іран передав Росії балістичні ракети малої дальності. За даними The Times, понад 200 балістичних ракет із дальністю до 120 км 4 вересня доправили в порт у Каспійському морі.

Іран заперечує, що передав Росії балістичні ракети.