Борис Джонсон: Путін – паперовий тигр. Ми й далі ведемося на ідіотський аргумент про ескалацію G

Колишній прем'єр-міністр Великобританії погодився, що Путіна не варто боятися
Фото: EPA (архів)

Захід не має вестися на заяви нелегітимного президента країни-агресора РФ Володимира Путіна про ескалацію війни в разі дозволу Україні бити вглиб Росії наданим союзниками озброєнням. Про це в інтерв'ю засновнику видання "ГОРДОН" Дмитрові Гордону заявив колишній прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон.

Під час розмови Гордон запитав Джонсона, чи зрозумів Захід, що Путін не страшний і його не треба боятися. Потрібно лише виділити Україні всі ті речі, які дадуть змогу за допомогою Заходу закінчити війну.

Джонсон погодився зі словами Гордона й порівняв Путіна з паперовим тигром.

"Він [Путін], як кажуть у Китаї, паперовий тигр, чи не так? Але ми й далі ведемося на ідіотський аргумент про ескалацію, ми досі віримо в цю маячню", – сказав Джонсон.

Він також зазначив, що кожен випадок доводить протилежне.

"Коли я вперше дав Україні зроблені в Белфасті NLAW – легка протитанкова зброя, усі закричали: "О, ні! Це було б ескалацією. Ми спровокуємо Путіна". Запевняю вас, вони так говорили навіть перед вторгненням, до 24 лютого 2022 року. Люди з МЗС були проти. Але ми однаково на це пішли – так було правильно", – заявив колишній британський прем'єр.

Він також пригадав схожу погрозливу риторику Путіна перед передаванням Україні танків Challenger, літаків F-16 і ракет ATACMS та Storm Shadow.

"Слухайте, то коли ж ми нарешті засвоїмо урок?" – сказав Джонсон.

Контекст:

Президент України Володимир Зеленський неодноразово наголошував, що потрібні "далекобійні рішення", зокрема проти аеродромів, на яких базуються військові літаки, котрі країна-агресор РФ застосовує для атак коригованими авіабомбами.

За словами Зеленського, питання ударів далекобійною західною зброєю по території Росії залежить від США, Великобританії, Франції та Німеччини, оскільки вони мають "відповідні інструменти, які можна задіяти". Але дістати потрібно не лише дозвіл, а й далекобійну зброю, додав президент 2 вересня.

12 вересня Путін заявив, що ймовірні удари по території РФ далекобійною західною зброєю означатимуть, що НАТО "напряму" вступає у війну.

Того самого дня ЗМІ повідомили, що США можуть дозволити Україні використовувати для ударів углиб РФ британські та французькі ракети Storm Shadow / SCALP EG, але не свої далекобійні ракети ATACMS.

Джерело Bloomberg повідомило, що у відповідь на дозвіл Україні бити вглиб РФ Путін може вдатися до посилення диверсій, кібератак та інших гібридних дій проти країн НАТО. За даними іншого джерела, Москва може завдати безпосередніх чи опосередкованих ударів по американських військах в інших регіонах, наприклад, на Близькому Сході. У Білому домі погрози Путіна назвали "надзвичайно небезпечною", хоч і не новою для нього риторикою.