Прем'єри Італії й Великобританії обговорять дозвіл Україні бити вглиб РФ ракетами Storm Shadow – Bloomberg

Візит Стармера (на фото) до Італії відбудеться за кілька днів після його зустрічі з Байденом у Вашингтоні
Фото: EPA

Глави урядів Великобританії й Італії Кір Стармер і Джорджа Мелоні під час зустрічі в Римі 16 вересня обговорять пропозицію України щодо використання британських далекобійних ракет Storm Shadow для ударів углиб країни-агресора РФ. Про це 15 вересня повідомило Bloomberg із посиланням на джерела.

Агентство підкреслило, що візит Стармера до Італії відбудеться за кілька днів після його зустрічі з президентом США Джо Байденом у Вашингтоні.

Вони, зокрема, обговорили питання дозволу Україні завдавати дальніх ударів по РФ за допомогою Storm Shadow, керованих за навігаційними даними США, додало Bloomberg.

Зазначають, що Байден досі чинив опір такому кроку через побоювання, що це може призвести до ескалації у війні.

Співрозмовники ЗМІ розповіли, що днями британська влада проведе переговори щодо далекобійності для України з французькими і німецькими колегами.

15 вересня глава британського МЗС Девід Леммі заявив, що переговори зі США й іншими союзниками щодо пропозиції України тривають. За його словами, у вересні в ООН відбудуться подальші обговорення між союзниками і президентом України Володимиром Зеленським.

Як зазначив Леммі, важливо, щоб союзники, які підтримують Україну, "мали спільну стратегію для перемоги в майбутньому".

Контекст:

Зеленський неодноразово зазначав, що потрібні "далекобійні рішення", зокрема проти аеродромів, на яких базуються військові літаки, котрі країна-агресор РФ застосовує для атак корегованими авіабомбами.

За словами Зеленського, питання ударів далекобійною західною зброєю по території Росії залежить від США, Великобританії, Франції й Німеччини, оскільки вони мають "відповідні інструменти, які можна задіяти". Але дістати треба не лише дозвіл, а й далекобійну зброю, додав президент 2 вересня.

12 вересня нелегітимний російський президент Володимир Путін заявив, що ймовірні удари по території РФ далекобійною західною зброєю означатимуть, що НАТО "напряму" вступає у війну.

Того самого дня ЗМІ повідомили, що США можуть дозволити Україні використовувати для ударів углиб РФ британські і французькі ракети Storm Shadow / SCALP EG, але не свої далекобійні ракети ATACMS.