Стармер про Україну: Найближчими місяцями відбудуться важливі події

Стармер вважає, що під час сесії Генасамблеї ООН можливий розвиток у питанні щодо дозволу на удари по РФ західними далекобійними ракетами
Фото: ЕРА

Остаточного рішення про дозвіл Україні на удари західними далекобійними ракетами по об'єктах у РФ ще не ухвалили, але розвиток можливий під час сесії Генеральної Асамблеї ООН наприкінці вересня. Про це після переговорів із президентом США Джо Байденом 13 вересня заявив прем'єр-міністр Великобританії Кір Стармер, пише Politico.

Дозвіл на удари вглиб РФ західними ракетами був однією з тем його розмови з Байденом. За словами Стармера, "ця зустріч не була присвячена конкретним спроможностям", але на ній "дійшли сильної позиції".

Як пише Politico, британський прем'єр також заперечив, що його увага на "наступні кілька тижнів і місяців" зосереджена на забезпеченні тактики щодо України перед президентськими виборами у США і можливою перемогою Дональда Трампа на них.

"Ні, я думаю, якщо ви подивитеся і на українську ситуацію, і на Близький Схід, очевидно, що протягом найближчих тижнів і місяців відбудуться дійсно важливі потенційні події, незалежно від того, за яким графіком відбуваються події в інших країнах", – додав Стармер.

У релізі Білого дому щодо зустрічі Байдена і Стармера про Україну згадують одним реченням – про те, що лідери підтвердили непохитну підтримку Києва. Пресслужба британського уряду поінформувала, що двоє лідерів заслухали доповіді міністра закордонних справ Великобританії Девіда Леммі і державного секретаря США Ентоні Блінкена про їхній нещодавній візит у Київ.

Згідно з повідомленням, очільники зовнішньополітичних відомств розповіли, як українці захищаються від агресії РФ, Байден і Стармер засудили передання Іраном і Північною Кореєю зброї РФ.

"Обидва лідери погодилися з важливістю продовження підтримки України в усіх аспектах, включно з військовим, економічним і дипломатичним, доти, доки Росія не виведе свої війська", – поінформували в уряді Великобританії.

Однак нових оголошень про дозвіл на удари сил оборони України далекобійним західним озброєнням по Росії за підсумками цієї зустрічі не озвучували. За інформацією The Guardian, Вашингтон і Лондон ухвалили рішення про дозвіл, але поки не готові оголосити це.

Контекст:

Президент України Володимир Зеленський неодноразово зазначав, що потрібні "далекобійні рішення", зокрема проти аеродромів, на яких базуються військові літаки, котрі країна-агресор РФ застосовує для атак коригованими авіабомбами.

За словами Зеленського, питання ударів далекобійною західною зброєю по території Росії залежить від США, Великобританії, Франції й Німеччини, оскільки вони мають "відповідні інструменти, які можна задіяти". Але дістати потрібно не лише дозвіл, а й далекобійну зброю, додав президент 2 вересня. Він наголошував, що поки партнери відкладають далекобійні удари по РФ, окупанти відводять військові цілі вглиб країни.

ЗМІ писали, що США можуть дозволити Україні бити по РФ ракетами, але не ATACMS, а британськими і французькими Storm Shadow / SCALP EG. Певну роль у переконанні деяких високопосадовців Заходу в тому, що політику стосовно далекобійності для України треба терміново змінити, відіграло постачання Іраном понад 200 балістичних ракет Fath-360 у Росію.