Путін заявив, що удари західною зброєю по РФ означатимуть вступ НАТО у війну. Стармер відповів

Стармер заявив, що Україна має право на самооборону
Фото: EPA

12 вересня нелегітимний президент країни-агресора Росії Володимир Путін заявив, що ймовірні удари по території РФ далекобійною західною зброєю означатимуть, що НАТО "напряму" вступатиме у війну. Главу Кремля процитувала "Медуза".

"[Коли ми говоримо про рішення дозволити завдавання таких ударів], ідеться про те, щоб ухвалити рішення про те, що країни НАТО напряму беруть участь у воєнному конфлікті чи ні", – цитує вона Путіна.

На думку нелегітимного президента РФ, якщо Захід дозволить Україні бити західною зброєю по російській території, це "змінить саму суть, природу конфлікту" і це означатиме, що країни НАТО воюють із Росією.

Того самого дня заяву Путіна прокоментував прем'єр-міністр Великобританії Кім Стармер, його слова наводить The Guardian.

Лідер Великобританії підкреслив, що саме Путін почав війну, саме Росія незаконно вторглася в Україну й саме "Росія може негайно покласти край цьому конфлікту".

Стармер заявив, що "Україна має право на самооборону" і Лондон допомагає Україні "навчанням та можливостями", маючи на увазі зброю.

Контекст:

Президент України Володимир Зеленський неодноразово зазначав, що потрібні "далекобійні рішення", зокрема проти аеродромів, на яких базуються військові літаки, котрі країна-агресор РФ застосовує для атак коригованими авіабомбами.

За словами Зеленського, питання ударів далекобійною західною зброєю по території Росії залежить від США, Великобританії, Франції та Німеччини, оскільки вони мають "відповідні інструменти, які можна задіяти". Але дістати потрібно не лише дозвіл, а й далекобійну зброю, додав президент 2 вересня.

11 вересня в Києві держсекретар США Ентоні Блінкен розповів, що на зустрічі з владою України, зокрема, обговорив питання далекобійності українських ударів західною зброєю вглиб території РФ, питання далекобійності буде також темою на зустрічі 13 вересня президента США Джо Байдена і Кіра Стармера.