Сирський назвав цілі на території РФ, по яких битиме Україна західною зброєю

Сирський зазначив, що головне завдання застосування західної далекобійної зброї – боротьба з ракетною зброєю противника
Фото: Головнокомандувач ЗС України / CinC AF of Ukraine / Facebook

Головнокомандувач Збройних сил України Олександр Сирський назвав цілі, по яких битиме Україна, коли дістане дозвіл застосовувати західну зброю по території Російської Федерації. Про це він розповів в інтерв'ю CNN. Стенограму розмови опублікували 8 вересня на сайті телеканала.

За словами головнокомандувача, зброю Україна використовуватиме тільки проти військових цілей. Зокрема, ракетних комплексів, які практично щодня завдають ударів по населених пунктах, що призводить до загибелі мирних жителів.

"Ви знаєте, скільки шкіл і лікарень було зруйновано в Україні, зокрема відома лікарня "Охматдит". Вона була зруйнована внаслідок ударів російських крилатих ракет. Такі випадки відбуваються щодня. Гинуть не тільки дорослі, а й діти. А останні удари по Полтаві, Харкову, Сумах – по суті, немає жодного міста в Україні, яке б не відчуло або не зазнало втрат", – заявив Сирський.

За його словами, головне завдання застосування західної далекобійної зброї – удари по складах і базах, де зберігають зброю і паливо для російської армії. А також – летовища, з яких ударна авіація противника застосовує ракетну зброю та керовані авіаційні бомби, завдаючи ударів по школах і населених пунктах. 

Водночас Сирський наголосив, що українські військові воюють проти російської армії, а не проти мирних жителів.

Контекст:

6 серпня почався наступ ЗСУ в Курській області РФ, у регіоні тривають бої. За словами президента України Володимира Зеленського, створення українською армією буферної зони в російському регіоні є одним із завдань сил оборони.

Пізніше він сказав, що не озвучуватиме всіх цілей операції в Курській області, але кілька назвав: поповнення обмінного фонду, превентивний удар, щоб не допустити захоплення окупантами частини Сумської області, демонстрація росіянам, що для нелегітимного президента РФ Володимира Путіна важливіша окупація України, ніж захист населення в самій Росії.

Станом на 27 серпня, за даними ЗСУ, Україна контролювала на цьому напрямку 1294 км&³2; території, ідеться про 100 населених пунктів. Після цього були нові повідомлення про просування сил оборони в Курській області.

5 вересня в інтерв'ю CNN головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський озвучив основні цілі воєнної операції в Курській області, куди РФ перекинула десантників.