Прем'єр Великобританії відповів, чи вмовив Байдена дозволити Україні удари вглиб РФ західними ракетами

Стармер сказав, що дискусія з Байденом була "довгою"
Фото: ЕРА

У релізі Білого дому про зустріч президента США Джо Байдена і прем'єр-міністра Великобританії Кіра Стармера про Україну згадують одним реченням – лідери підтвердили непохитну підтримку Києва. Однак нових оголошень про дозвіл на удари сил оборони України далекобійним західним озброєнням по Росії за підсумками цієї зустрічі не озвучували.

Як наголошує ВВС, Стармер після зустрічі з Байденом не оголосив жодного рішення про використання Україною британських ракет Storm Shadow для ударів углиб РФ.

Коли журналісти запитали прем'єра Великобританії, чи переконав він Байдена дати дозвіл на такі удари, Стармер сказав, що в нього з очільником Білого дому була "довга і продуктивна дискусія" щодо низки питань, серед яких Україна, Близький Схід та Індо-Тихоокеанський регіон.

Нелегітимний президент РФ Володимир Путін заявляв, що такий дозвіл означатиме "пряму участь" країн НАТО у війні. Але коли Байдена запитали, що він думає про загрозу війни з РФ, він, як зазначає The Guardian, "насварив" журналіста. "Ти помовч, я збираюсь говорити", – сказав він і потім виступив із раніше підготовленою промовою. Він також сказав, що "мало думає про Путіна".

За інформацією видання, рішення про дозвіл ухвалили, але поки не готові оголосити про це. Джерела The Guardian 11 вересня повідомляли, що спільний візит держсекретаря США Ентоні Блінкена і міністра закордонних справ Великобританії Девіда Леммі в Київ того самого дня не відбувся б, якби не було позитивного рішення про дозвіл на удари Storm Shadow по РФ.

Контекст:

Президент України Володимир Зеленський неодноразово зазначав, що потрібні "далекобійні рішення", зокрема проти аеродромів, на яких базуються військові літаки, котрі країна-агресор РФ застосовує для атак коригованими авіабомбами.

За словами Зеленського, питання ударів далекобійною західною зброєю по території Росії залежить від США, Великобританії, Франції й Німеччини, оскільки вони мають "відповідні інструменти, які можна задіяти". Але дістати потрібно не лише дозвіл, а й далекобійну зброю, додав президент 2 вересня. Він наголошував, що поки партнери відкладають далекобійні удари по РФ, окупанти відводять військові цілі вглиб країни.

ЗМІ писали, що США можуть дозволити Україні бити по РФ ракетами, але не ATACMS, а британськими і французькими Storm Shadow / SCALP EG. Певну роль у переконанні деяких високопосадовців Заходу в тому, що політику стосовно далекобійності для України треба терміново змінити, відіграло постачання Іраном понад 200 балістичних ракет Fath-360 у Росію.