США не змінили позиції щодо далекобійності для України – Білий дім

США серйозно поставилися до попередження Путіна, зазначив Кірбі (на фото)
Фото: The White House / Flickr

США не планують 13 вересня оголошувати про якусь нову політику щодо використання Україною західних ракет великої дальності для ударів углиб країни-агресора РФ. Про це повідомив радник американської адміністрації з питань комунікацій у сфері національної безпеки Джон Кірбі, його цитує Reuters.

Напередодні, 12 вересня, нелегітимний російський президент Володимир Путін заявив, що ймовірні удари по території РФ далекобійною західною зброєю означатимуть, що НАТО "безпосередньо" вступає у війну.

За словами Кірбі, США серйозно сприйняли попередження Путіна, але це не нова його позиція – "це риторика, яку ми чули від нього раніше".

Путін наочно довів свою здатність до агресії, додав представник Білого дому.

Контекст:

Президент України Володимир Зеленський неодноразово зазначав, що потрібні "далекобійні рішення", зокрема проти аеродромів, де базуються військові літаки, які країна-агресор РФ застосовує для атак коригованими авіабомбами.

За словами Зеленського, питання ударів далекобійною західною зброєю по території Росії залежить від США, Великобританії, Франції й Німеччини, оскільки вони мають "відповідні інструменти, які можна задіяти". Але дістати потрібно не лише дозвіл, а й далекобійну зброю, додав президент 2 вересня.

11 вересня в Києві держсекретар США Ентоні Блінкен розповів, що на зустрічі з владою України, зокрема, обговорив питання далекобійності українських ударів західною зброєю вглиб території РФ, воно буде також темою на зустрічі у Вашингтоні 13 вересня президента США Джо Байдена й британського прем'єра Кіра Стармера.