США можуть дозволити Україні бити по РФ ракетами, але не ATACMS – The Times

Великобританія дозволить Україні бити по Росії ракетами Storm Shadow, писала The Guardian
Скріншот: Командування Повітряних Сил ЗСУ / Air Force Command of UA Armed Forces / Facebook

США можуть дозволити Україні використовувати для ударів углиб країни-агресора РФ британські і французькі ракети Storm Shadow / SCALP EG, але не свої далекобійні ракети ATACMS. Про це 12 вересня написала The Times із посиланням на два джерела.

За їхніми словами, президент США Джо Байден може дозволити Україні використовувати ракети Storm Shadow та їхній французький аналог SCALP для завдання ударів по цілях на території Росії на тій підставі, що Великобританія і Франція підтримують такий крок.

Проте США не дозволяють Україні бити по РФ далекобійною версією ATACMS, сподіваючись запобігти подальшій ескалації конфлікту, підкреслила The Times.

Певну роль у переконанні деяких високопосадових представників Заходу в тому, що політику стосовно далекобійності для України треба терміново змінити, відіграло постачання Іраном понад 200 ракет Fath-360 у Росію, резюмував ЗМІ.

Контекст:

Голова комітету із закордонних справ Палати представників Конгресу США Майкл Маккол наприкінці минулого тижня заявив в інтерв'ю журналістці видання Axios Джулігрейс Бруфке, що держсекретар США Ентоні Блінкен із британським колегою Девідом Леммі везе в Київ дозвіл США завдавати ударів по країні-агресору Росії за допомогою далекобійної зброї, зокрема – ракетами ATACMS.

Блінкен 11 вересня приїхав до Києва разом із Леммі. За інформацією Bloomberg, під час візиту Блінкен і Леммі планували тиснути на президента України Володимира Зеленського та його команду, щоб дістати докладну стратегію ударів західною зброєю по РФ, перш ніж дати на це дозвіл.

Після зустрічей із владою України держсекретар США розповів, що після повернення до Вашингтона передасть американському президенту Джо Байдену інформацію про те, що почув у Києві стосовно питання далекобійних ударів.

За даними The Guardian, Великобританія дозволить Україні бити по Росії ракетами Storm Shadow.

Далекобійна авіаційна ракета класу "повітря – земля" Storm Shadow / SCALP EG – це спільна розробка Франції та Великобританії. Вона призначена для знищення укріплених стаціонарних наземних цілей. Ракета може проривати оборону потужних систем ППО, має бойову частину 450 кг і здатна летіти більше ніж на 560 км.