Дані про військових КНДР, що воюють на боці РФ, ведуть до розмов про війська ЄС в Україні – Politico

На думку глави МЗС Литви, країни Європи мають повернутися до обговорення пропозиції про скерування військ в Україну на тлі розмов про ймовірну допомогу військ КНДР Росії
Фото: EPA (архів)

Інформація про те, що війська КНДР незабаром можуть приєднатися до Росії у війні проти України, породжує розмови про ймовірність скерування європейських військових для допомоги Києву. Про це повідомив міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс в інтерв'ю Politico.

За його словами, європейським країнам варто повернутися до обговорення пропозиції президента Франції Еммануеля Макрона про скерування військ в Україну, яку французький очільник висунув у лютому. Тоді канцлер Німеччини Олаф Шольц висловився проти такої ідеї.

Видання пише, що західні лідери наразі обережно коментують такі повідомлення, зазначаючи, що ймовірне розгортання північнокорейських військ в Україні "викличе занепокоєння".

У Південній Кореї заявляли про плани скерувати делегацію до штаб-квартири НАТО й обговорити їхні розвідувальні дані щодо пересування військ КНДР.

Колишній командувач збройних сил Естонії і член Європейського парламенту Ріхо Терхас заявив, що Захід використовує невпевненість у достовірності розвідданих як привід для бездіяльності, пише Politico.

За словами Терхаса, інтеграція північнокорейських військ для нелегітимного президента країни-агресора РФ Володимира Путіна є однією з відчайдушних можливостей уникнути мобілізації в Росії. Хоча такий розвиток подій матиме незначний вплив на бойові дії, однак, на думку естонського військового, Європі все ж варто серйозно розглянути ймовірність залучення своїх військових в Україну, ідеться в матеріалі.

Контекст:

4 жовтня українські ЗМІ вперше повідомили, що біля тимчасово окупованого Донецька внаслідок ракетного удару 3 жовтня загинуло понад 20 військовослужбовців, зокрема шестеро офіцерів із КНДР, які прибули для консультацій із російськими військовими.

У міноборони Південної Кореї 8 жовтня заявили про ймовірність розгортання військ КНДР в Україні. У ГУР Міноборони України розповіли, що на Далекому Сході у РФ проходить підготовку 11 тис. військових із КНДР і вони будуть готові воювати в Україні вже 1 листопада. Українська розвідка вважає, що РФ формує батальйон із громадян КНДР на базі бурятської бригади, писали ЗМІ. За даними розвідки Південної Кореї, у КНДР вирішили скерувати в Росію 12 тис. військових, зокрема спецпризначенців.

У соцмережах уже з'явилися відео з нібито полігону на Далекому Сході Росії, де, як стверджують, тренуються північнокорейські військові. 18 жовтня відео, як військові з КНДР отримують російське екіпірування на полігоні Сергіївський, оприлюднив Центр стратегічних комунікацій, створений Мінкультом України.

14 жовтня президент України Володимир Зеленський заявив, що дані української розвідки свідчать про вступ Північної Кореї у війну на боці РФ. Україна має чіткі дані, що до РФ скеровують північнокорейських військових, додав він 20 жовтня.

18 жовтня генсек НАТО Марк Рютте заявив, що в Альянсі поки не можуть підтвердити участь північнокорейських військових у війні проти України. Міністр оборони США Ллойд Остін 20 жовтня сказав, що поки не може підтвердити, що Північна Корея скерувала війська в Росію перед розгортанням для участі у війні в Україні.

Прессекретар Путіна Дмитро Пєсков 21 жовтня не підтвердив і не спростував перекидання північнокорейських військових на полігони у РФ. У МЗС Китаю ухиляються від коментарів на цю тему: на черговому брифінгу представник МЗС тричі не став прямо відповідати на запитання про присутність КНДР у Росії.