Зеленський очікує, що Україну запросять у НАТО в межах міжнародно визнаних кордонів

Зеленський: Хоч би який шлях [до НАТО] у нас був, юридично ніхто не визнаватиме окуповані території територіями інших держав
Фото: president.gov.ua

Україна не обговорює можливості вступу в НАТО в обмін на відмову від територій, які зараз під російською окупацією. Про це президент України Володимир Зеленський заявив під час спілкування із журналістами 21 жовтня, його цитують "Інтерфакс-Україна" і "Європейська правда".

"Ми не обговорюємо це. Але вважаю, що ці вкиди в медіа не випадкові. Мабуть, такі думки в деяких партнерів можуть бути. Тому напряму вони не комунікують це питання зі мною, але через медіа, зрозуміло, перевіряють його градус. Думаю, тут усе залежить від суспільства України", – сказав він. 

Відповідаючи на запитання, чи припускає Україна, що може розпочатися розмова про частковий вступ у НАТО без окупованих територій, Зеленський наголосив, що, "хоч би який шлях у нас був, юридично ніхто не визнаватиме окуповані території територіями інших держав".

"Чому я наголошую на запрошенні? Тому що воно дається країні в міжнародно визнаних кордонах. І це для мене принципова річ: отримати запрошення під час війни. Я вважаю, що це сильна частина пакету, який ми пропонуємо. Це не просто запрошення, а запрошення, доки війна ще не закінчилася. А вже який вступ, як він відбуватиметься, скільки – це наступний крок, дипломатія. Можуть бути різні формати", – заявив Зеленський. 

Він вважає, що запрошення не залежить від думки країни-агресора і коли "ще деякі партнери" будуть упевнені в цьому й у тому, що "вони сильніші за Росію, тоді в нас усе буде в цьому сенсі позитивно".

Контекст:

Про ймовірність сценарію, за якого Україна може стати членом НАТО, незважаючи на те, що деякі її території залишаться тимчасово окупованими, говорив колишній генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберг 4 жовтня. За його словами, у разі членства України є способи розв'язати проблему застосування ст. 5 про колективну безпеку (через що проти вступу України висловлюються США і ФРН), "якщо є лінія, яка не обов'язково є міжнародно визнаним кордоном".

9 жовтня італійське видання Corriere della Sera написало, що президент України був би готовий до припинення вогню за нинішньою лінією фронту без визнання нового офіційного кордону в обмін на деякі зобов'язання Заходу, зокрема на гарантії безпеки з боку США на зразок тих, які американці надали Японії, Південній Кореї й Філіппінам.

Зеленський наступного дня, коментуючи повідомлення ЗМІ, заявив що припинення вогню в обмін на безпекові гарантії від союзників не є темою обговорень19 жовтня віцепрем'єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина висловила впевненість у тому, що Україну запросять до НАТО в межах її кордонів станом на 1991 рік. 

На думку генсека Альянсу Марка Рютте, Україна зараз ближче до НАТО, ніж будь-коли раніше. Він заявив 17 жовтня, що шлях України до членства в НАТО незворотний, питання тільки в часових межах