США вже не мають принципових заперечень проти запрошення України в НАТО – Le Monde

Байден, Макрон, Шольц і Стармер обговорили в Берліні план перемоги України, зазначили ЗМІ
Фото: EPA

Президенти США і Франції Джо Байден та Еммануель Макрон, а також глави урядів Німеччини й Великобританії Олаф Шольц і Кір Стармер під час зустрічі в Берліні 18 жовтня також обговорили план перемоги України, який їм презентував глава Української держави Володимир Зеленський. Про це 19 жовтня написала Le Monde.

Зазначають, що четверо лідерів прагнуть насамперед скоординувати свої відповіді на план перемоги від Зеленського, одним із головних пунктів якого є запрошення України в Альянс, в ідеалі – до закінчення каденції Байдена.

Як указала Le Monde, поки США і Німеччина блокують будь-які перспективи розширення НАТО,які передбачають вступ Україні, тоді як Франція і Великобританія виступають радше за.

Проте США вже не мають принципових заперечень проти простого запрошення, наголосив ЗМІ з посиланням на джерела.

За словами європейського дипломата, якщо президентом США за підсумками виборів у листопаді стане кандидатка від демократів Камала Гарріс, то цілком імовірно, що Байден зможе розпочати роботу над запрошенням України в Альянс протягом перехідного періоду.

Якщо ж президентом буде Трамп, то найменша ініціатива Байдена "ризикує погіршити ситуацію", додав співрозмовник Le Monde.

Найоптимістичніші вважають, що крок США може призвести до зміни позиції Німеччини щодо запрошення України в НАТО.

Контекст:

Зеленський наприкінці вересня – у першій половині жовтня презентував план перемоги України західним союзникам і у Верховній Раді. Він містить п'ять пунктів, які стосуються: запрошення України в НАТО вже зараз, надання Україні військової допомоги та перенесення війни на територію Росії, розміщення на території України неядерного стратегічного пакету стримування, розвитку економічного потенціалу України, зокрема у сфері корисних копалин, використання воєнного досвіду в повоєнний період. Також у плані є три таємні доповнення.

Президент України говорив, що в разі, якщо партнери не підтримають плану, Україні "буде дуже складно", а для країни-агресора це буде привілей.

Генсек НАТО Марк Рютте заявив 16 жовтня, що в Альянсі взяли до уваги цей план і його обговорюватимуть. У Білому домі оголосили про підтримку плану. Шольц, за даними Bild, розкритикував документ. Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск висловив думку, що план буде переглянуто після виборів у США.