Салліван про вступ України в НАТО: Потрібно ще попрацювати, щоб дійти туди

Салліван прокоментував питання вступу України в НАТО
Фото: EPA

Для вступу в НАТО Україні треба провести потрібні реформи й виконати вимоги до умов безпеки. Про це заявив радник Білого дому з питань національної безпеки Джейк Салліван, повідомляє "Голос Америки" 18 жовтня.

Він нагадав про позицію США, озвучену під час саміту НАТО у Вашингтоні, яка полягає в тому, що місце й майбутнє України – в Альянсі.

"Потрібно ще попрацювати, щоб дійти туди, включаючи реформи й умови безпеки. Отже, питання полягає в тому, як побудувати міст від того, де ми зараз є, до можливого членства України в НАТО. І відповіддю на це запитання стали результати саміту у Вашингтоні, включаючи інституціоналізацію апарату підтримки безпеки для України", – сказав Салліван.

Він додав, що президент США Джо Байден намагається зробити підтримку України такою, яка буде розрахована на довгострокову перспективу.

Контекст:

Україна подала заявку в НАТО за пришвидшеною процедурою 2022 року, після того як РФ почала повномасштабну війну й незаконно анексувала частину українських територій.

За рік після початку повномасштабного російського вторгнення, у липні 2023 року, країни – члени НАТО спростили шлях для вступу України до блоку, проте офіційного запрошення до Альянсу Києву не надали. У підсумковій декларації саміту НАТО, який відбувся 9–11 липня 2024 року у Вашингтоні, зазначено, що "майбутнє України – у НАТО".

Глава Української держави наприкінці вересня – у першій половині жовтня презентував план перемоги України західним союзникам й у Верховній Раді. Він містить п'ять пунктів, вирішальним серед яких Зеленський назвав запрошення України до НАТО.

На думку генсека Альянсу Марка Рютте, Україна зараз ближче до НАТО, ніж будь-коли раніше. Він заявив 17 жовтня, що шлях України до членства в НАТО незворотний, питання лише в часових межах.