Умєров заявив, що зробив би "дуже погані речі" в разі обміну окупованих територій на членство в НАТО

Умєров дав коментар у Брюсселі
Фото: Рустем Умєров / Rustem Umerov / Facebook

Міністр оборони України Рустем Умєров заявив, що не чув про начебто пропозиції Києву відмовитися від окупованих Росією територій в обмін на членство України в НАТО. Про це 18 жовтня він сказав "Радіо Свобода" у Брюсселі в кулуарах зустрічі міністрів оборони Альянсу.

"Ні, я такого не чув. Якби таке було, я б точно… зробив би дуже погані речі", – підкреслив Умєров.

Що саме він мав на увазі, "Радіо Свобода" не пояснило.

Журналісти нагадали, що в серпні 2023 року таку ідею висловлював керівник апарату генерального секретаря НАТО Стіан Єнсен.

"Я вважаю, що рішенням для України може бути відмова від території й отримання натомість членства в НАТО", – процитувало його "Радіо Свобода".

Колишній генсек Альянсу Єнс Столтенберг в інтерв'ю FT, котре опублікували 4 жовтня, припустив сценарій, за якого Україна може стати членом Альянсу, попри те, що деякі її території залишаться тимчасово окупованими. Видання також написало, що західні дипломати й дедалі більше посадовців в Україні сходяться на думці, що значущі гарантії безпеки можуть стати основою для завершення повномасштабної російської агресії, за якого РФ збереже де-факто, але не де-юре, контроль над українськими територіями, котрі вона зараз контролює.

В Офісі президента України публікацію FT назвали "маячнею" й наголосили, що Україна не торгує суверенітетом і територіями, зауваживши, що такої розмови, про яку написало видання, немає. "Ніхто на Заході офіційно і явно не пропонував Україні такі гарантії безпеки, які точно не допускали б розширення або повторення війни. Вони навіть далекобійність бояться дати", – сказало "24 каналу" джерело в ОП.

Контекст:

30 вересня 2022 року – після того, як нелегітимний російський президент Володимир Путін оголосив про анексію окупованої території України, – президент України Володимир Зеленський повідомив, що Україна подає заявку в НАТО за прискореною процедурою.

За рік після початку повномасштабного російського вторгнення, у липні 2023 року, країни – члени НАТО спростили шлях для вступу України у блок, проте офіційного запрошення в Альянс Києву не надали.

У підсумковій декларації саміту НАТО, який відбувся 9–11 липня 2024 року у Вашингтоні (США), зазначено, що "майбутнє України – у НАТО".

1 жовтня FT написала, що президент США Джо Байден може спробувати просунути статус заявки України на членство в НАТО до кінця своїх повноважень.

Україна зараз ближча до НАТО, ніж будь-коли раніше, заявив 3 жовтня під час візиту в Київ новий генсек Альянсу Марк Рютте.