У Нідерландах вважають, що перш ніж вступити в НАТО, Україна має подолати корупцію

Cеред лідерів країн – членів Альянсу побутують "дуже різні думки" щодо потенційного запрошення України, сказав Брекельманс
Фото: EPA

Щоб вступити в НАТО, Україна має побороти корупцію. Про це заявив міністр оборони Нідерландів Рубен Брекельманс, його 18 жовтня процитувало Reuters.

Коментуючи план перемоги президента України Володимира Зеленського, міністр зазначив, що країни – члени Альянсу мають визначитися з умовами, у разі виконання яких Україну зможуть запросити в НАТО.

Наразі, за його словами, серед лідерів країн – членів Альянсу побутують "дуже різні думки" стосовно цього.

Серед умов для вступу в НАТО Брекельманс вказав боротьбу з корупцією, написало видання.

Водночас міністр оборони України Рустем Умєров, якого 18 жовтня процитувало "Інтерфакс-Україна", зазначив, що під час обговорення питання запрошення Києва до членства в НАТО жоден із союзників не висловився проти.

Контекст:

Україна подала заявку в НАТО за прискореною процедурою 2022 року після того, як РФ почала повномасштабну війну й незаконно анексувала частину українських територій.

За рік після початку повномасштабного російського вторгнення, у липні 2023 року, країни – члени НАТО спростили шлях для вступу України у блок, проте офіційного запрошення в Альянс Києву не надали. У підсумковій декларації саміту НАТО, який відбувся 9–11 липня 2024 року у Вашингтоні, вказано, що "майбутнє України – у НАТО".

Глава Української держави наприкінці вересня – у першій половині жовтня презентував план перемоги України західним союзникам і у Верховній Раді. Він містить п'ять пунктів, вирішальним серед яких Зеленський назвав запрошення України в НАТО.

На думку генсека Альянсу Марка Рютте, Україна зараз ближча до НАТО, ніж будь-коли раніше. Він заявив 17 жовтня, що шлях України до членства в НАТО незворотний, питання лише в часових межах. Однак, за словами радника Білого дому з питань національної безпеки Джейка Саллівана, Україні потрібно "ще попрацювати, щоб дійти туди". Він мав на увазі, зокрема, реформи й умови безпеки.