"Гарно нас узяли в полон". Азовці видали себе за розвідку ПДВ РФ і зайшли в тил росіянам. Відео

Троє українських військовослужбовців захопили трьох окупантів у полон на їхніх же позиціях, росіяни визнали майстерність бійців "Азову" у військовій справі
Скріншот: АЗОВ / YouTube

Військовослужбовці 12-ї бригади спецпризначення "Азов" провели операцію, під час якої взяли в полон трьох російських окупантів. Відео, записане на камеру одного з азовців, опублікувала 17 вересня пресслужба бригади (і за першу добу після виходу воно потрапило у тренди YouTube).

"Троє російських солдатів зустріли біля своїх позицій бійців, які представилися військовими РФ. Між ними зав'язалася типова для російської армії побутова розмова. Але, на подив трьох окупантів, незнайомцями виявились азовці. Уже в полоні російські військовослужбовці надали свідчення про шлях на війну проти України і стан справ в армії РФ", – розповіли у пресслужбі.

На відео показано фрагменти розмови українських військових із росіянами на їхній позиції та інтерв'ю, які вони дали вже в полоні.

Захоплені в полон росіяни – 52-річний Валерій Аверін, 46-річний Володимир Колоколов і 42-річний Сергій Жегін.

Аверін розповів, що зустрів трьох військовослужбовців, які відрекомендувалися йому "своїми". Потім до них вийшов Колоколов. Він просив "гостей" назватися, ті спочатку промовчали, а потім сказали, що вони від певної людини (ім'я в ролику затерли). За його словами, зайшли українці з того боку, звідки, як їм керівництво говорило, можуть зайти лише росіяни.

На відео показали, як під час розмови на позиціях росіян український військовослужбовець запитав: "А ви вже думали, що ми укропи, так?" – і Жегін відповідав ствердно, тому що "вони не називалися".

"А що нам називатися? Розвідка ПДВ ми. Документи показати чи ти не бачиш як ми одягнені?" – заявив боєць "Азову".

"Тепер уже добре, заспокоївся", – відповів окупант. Потім, у полоні, росіянин сказав, що тричі змінював свою думку і думав, що це розіграш.

Якоїсь миті український військовослужбовець звернувся до росіян: "Вітаю, мужики! Тому що ви потрапили до рук чистокровного українця. Ну буває, мужики".

Жегін уже на підконтрольній Україні території описав процес здавання в полон і ставлення українських військовослужбовців.

"Я навіть сказав би, не наказали, не погрожували – запропонували лягти на землю обличчям униз, покласти руки за голову", – розповів Жегін. На відео також чутно, що українці гарантують полоненим життя й гарне ставлення.

За оцінкою самих окупантів, азовці взяли їх у полон хитро і "дуже добре".

"Яку оцінку ставиш прийманню?" – запитали в Аверіна. Той відповів, що "нормальна, п'ятірка".

"Так, я вважаю, що в полон нас прийняли гарно", – додав Жегін.

"Якось ззаду ж підійшли. Ось це робота. Хоча всі молоді, а ось так. Навіть із заплющеними очима чуєш голоси: усі молоді. Не більше ніж 30 років, це ж навчилися ось так підійти", – визнав Колоколов.

Усі троє розповіли, що в полоні до них ставляться добре. Їх нагодували, не били й не ображали, хоча, за словами Колоколова, їм казали, що проти них стоїть "Азов", і залякували, що азовці можуть їм "руку, ногу відрізати й відіслати". Усе це поширює російська пропаганда, зазначив Колоколов.

"Попри заяви російської пропаганди, 12-та бригада спеціального призначення "Азов" дотримується міжнародного права щодо військовополонених. Кожен росіянин, який здався, гарантовано збереже собі життя і здоров'я", – підкреслила пресслужба бригади і закликала росіян здаватися в полон.