Генштаб ЗСУ назвав найгарячіший напрямок фронту. Втрати РФ перевищили 632 тис. солдатів

РФ і далі наступає на сході. На фото – Вугледар Донецької області у серпні 2024 року
Фото: 72 ОМБр ім. Чорних Запорожців / Facebook

Упродовж минулої доби на фронті сталося 138 бойових зіткнень, найгарячіше – на курахівському напрямку. Про це повідомляють у ранковому зведенні Генерального штабу ЗСУ, який опублікували у Fаcebook 14 вересня.

Згідно зі зведенням, на покровському напрямку, де РФ наступала протягом останніх місяців, сталося 28 боїв, а на курахівському в півтора раза більше – 43.

На лиманському напрямку зафіксували 24 спроби РФ атакувати, на куп'янському – 11. Також бої відбувалися на харківському (чотири), сіверському (три), краматорському (чотири), торецькому (шість), времівському (10), придніпровському (п'ять).

"На оріхівському та гуляйпільському напрямках обстановка без особливих змін. На волинському й поліському напрямках ознак формування наступальних угруповань ворога не виявлено. На кордоні із Чернігівською та Сумською областями противник зберігає військову присутність, здійснює мінометні та артилерійські обстріли населених пунктів із території РФ. Водночас наші воїни продовжують активними діями завдавати окупаційним військам відчутних втрат у живій силі й техніці, виснажуючи ворога вздовж усієї лінії бойового зіткнення", – додали в Генштабі.

За минулу добу авіація, ракетні війська й артилерія сил оборони України завдали восьми ударів по районах зосередження особового складу, озброєння і військової техніки противника, а також по пункту управління, радіолокаційній станції системи С-300 і двох засобах ППО окупантів, повідомили у зведенні.

Станом на ранок 14 вересня втрати РФ в особовому складі перевищили 632 тис. (+1210 військовослужбовців за минулу добу), інформують у Генштабу ЗСУ. Також українські захисники знешкодили три танки, 40 бойових броньованих машин, 25 артилерійських систем, одну РСЗВ, один засіб ППО, 36 БПЛА оперативно-тактичного рівня, 71 одиницю автомобільної і 13 – спеціальної техніки.

Контекст:

Країна-агресор РФ розв'язала війну проти України 2014 року, коли окупувала Крим і частини Донецької й Луганської областей. 24 лютого 2022 року Росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну з північного, східного й південного напрямків.

Згідно з повідомленнями Генштабу, протягом останніх місяців покровський напрямок був найгарячішим на фронті. 5 вересня головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський заявив про припинення просування окупантів на цьому напрямку. 13 вересня у зведенні Генштабу повідомили про складну ситуацію на курахівському напрямку.

Із 6 серпня ЗСУ ведуть наступальну операцію на території Курської області РФ. За даними президента України Володимира Зеленського, на цей напрямок РФ перекинула 60 тис. військових, зокрема забрала із фронту в Україні. Більше ніж за місяць після інтервенції сил оборони в Курську область РФ почала там контрнаступ. Зеленський 12 вересня сказав, що український план передбачав це. За даними Пентагону, російський контрнаступ там "незначний".