Ігнат пояснив, що означає термін "локаційно втрачений" у звітах Повітряних сил ЗСУ

За словами Ігната, БПЛА невстановленого типу зникають із радарів, і це означає, що вони або вичерпали запас пального, або впали внаслідок роботи РЕБ
Фото: Yuriy Ignat / Facebook

Окрім ударних безпілотників Shahed, військові армії країни-агресора РФ почали активно запускати по Україні дрони невстановленого типу. Про це т.в.о. начальника управління комунікацій командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат 5 жовтня розповів "Українській правді".

Так Ігнат прокоментував звіт ПС ЗСУ щодо збиття трьох із 10 БПЛА, якими Росія атакувала Україну в ніч на 5 жовтня. Решта дронів, відповідно до звіту, була "локаційно втрачена".

За його словами, безпілотники невстановленого типу часто потрапляють під вплив українських засобів радіоелектронної боротьби й падають на землю. Ідентифікувати їхній тип спеціалісти можуть лише після того, як виявлять їх на землі.

Однак із високою ймовірністю локаційно втраченими цієї ночі безпілотниками могли були дрони інших типів, пише УП.

"Локаційно втрачені – термін, який уже тривалий час застосовують Повітряні сили в ранкових повідомленнях, означає, що ціль, яку супроводжували радіотехнічні війська ПС – ударні чи розвідувальні БПЛА ворога, – зникає з радарів, а це, у свою чергу, означає, що вони або вичерпали запас пального, або упали під впливом засобів РЕБ сил оборони", – пояснив Ігнат.

Контекст:

Російські окупанти практично щоночі атакують Україну ударними безпілотниками і регулярно завдають по території країни ракетних ударів.

У звітах ПС ЗСУ практично щодня вказано інформацію, що деякі з безпілотників є "локаційно втраченими". Інколи російські дрони потрапляють на територію сусідніх країн. Зокрема, у Румунії 4 жовтня міноборони країни повідомляло про вкотре знайдені уламки ударного дрона, цього разу за 1 км від Георгіївського гирла в дельті Дунаю. Під час попередніх російських обстрілів Ізмаїльського району Одеської області Румунія підіймала свої бойові винищувачі.

Окрім Румунії, російські дрони й ракети також перетинають повітряний простір інших держав – членів НАТО (Польщі й Латвії), через що країни закликали союзників негайно посилити ППО на східному фланзі Альянсу.

Також дрони-камікадзе, якими Росія атакує Україну, регулярно перелітають у повітряний простір Білорусі.