Іловайськ – нагадування, що переговори з терористами смертельно небезпечні – Сирський

Сирський: Іловайськ – це не лише трагічна подія в історії України, а й сторінка української незламності, це чин і подвиг українських військових
Фото: Головнокомандувач ЗС України / CinC AF of Ukraine / Facebook

29 серпня – 10-та річниця боїв за Іловайськ Донецької області, нагадав у Facebook головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський. 

"Іловайськ – це не лише трагічна подія в історії України, а й сторінка української незламності, це чин і подвиг українських військових. Пам'ятаймо, що, попри втрати та обман ворога, наші воїни не здалися, а продовжили прорив із пастки й боротьбу, – підкреслив він. – Цей день завжди нагадуватиме нам про підступність та віроломність російського агресора, про те, що будь-які переговори із терористами та вбивцями є смертельно небезпечною справою і що довіряти їм не можна". 

Сирський висловив удячність батькам полеглих захисників України, запевнивши, що їхні діти – герої. "Їхній подвиг не марний і закарбований в пам'яті нашого народу навічно", – додав головнокомандувач.

Контекст:

У середині серпня 2014 року українські військові й добровольці зуміли взяти під контроль більшу частину Іловайська Донецької області, але після того, як до району бойових дій увійшли російські війська, українські бійці опинилися в оточенні. Потім бойовики й російські військові заявили, що готові випустити українців, 29 серпня було створено коридор, але російська сторона порушила домовленості: коли українські військові організованими колонами розпочали рух із міста, їх обстріляли.

Слідство офіційно підтвердило загибель 366 українських військовослужбовців під Іловайськом. За даними Офісу генпрокурора, ще 429 військовослужбовців зазнали поранень різного ступеня тяжкості, 300 – потрапили в полон і 24 – зникли безвісти.

2017 року прокуратура оприлюднила результати розслідування Іловайської трагедії. За даними слідства, до неї призвели пряме вторгнення збройних сил Росії 23–24 серпня 2014 року та подальше скоєння воєнних злочинів російською армією. В Офісі генпрокурора вважають, що збройні сили РФ наперед спланували віроломне вбивство українських військовослужбовців у Іловайському котлі й російське командування "заманювало українських військових у "зелені коридори".

29 серпня Україна зазнала найбільших втрат під Іловайськом. З 2019 року цього дня вшановують пам'ять полеглих захисників України