Київ не розповідав Заходу деталей операції в Курській області, доки вона не почалася – Bloomberg

Операція в Курській області була несподіванкою і для Кремля, і для Заходу, пишуть ЗМІ
Фото: EPA (ілюстративне)

Українська влада не ділилася із західними партнерами планами операції в Курській області, поки вона вже не була "в самому розпалі", пише 13 серпня Bloomberg із посиланням на анонімного співробітника західної розвідки.

За словами джерела, Україна розглядала кілька варіантів нападу, який заскочив би Росію зненацька. Можливість транскордонної атаки розглядали протягом деякого часу до раптового вторгнення в західну Курську область країни-агресора Росії. Планування такого вторгнення передбачає, що цей крок є частиною ширшого стратегічного плану, зазначає Bloomberg.

Перша військова присутність на території РФ від початку Другої світової війни відповідає політиці Вашингтона щодо використання Україною американської зброї для самооборони, заявила минулого тижня журналістам заступниця прессекретаря Пентагону Сабріна Сінгх. У ЄС також назвали операцію законною обороною проти агресивної війни.

Зі свого боку, союзники по НАТО поки що утрималися від суджень, пише видання. Вони вважають малоймовірним, що українські сили зможуть утримати російську територію, навіть якщо Москві будуть потрібні тижні, щоб витіснити їх із Курська, сказало джерело.

За словами чиновника НАТО, ознайомленого із брифінгами щодо дій у Курській області, ця акція має вирішальне значення принаймні для того, щоб продемонструвати, що Київ може кинути виклик Кремлю.

Контекст:

6 серпня в РФ заявили про спробу ЗСУ атакувати кордон із Росією в Курській області, після цього в регіоні тривають бої.

8 серпня секретар комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки, оборони та розвідки, нардеп від "Голосу" Роман Костенко сказав, що операція сил оборони України в Курській області РФ добре спланована і вона стала несподіваною для окупантів.

ЗМІ писали, що Росія перекинула в Курську область військових і техніку з Бєлгородської області, а також із Донецької області України.

Із 9 серпня у трьох сусідніх з Україною областях – Курській, Брянській та Бєлгородській – ввели режим контртерористичної операції. 12 серпня влада Бєлгородської області оголосили евакуацію одного із районів, який межує з Україною.

Нелегітимний президент РФ Володимир Путін висунув вимогу до міноборони РФ, щоб із Курської області "витіснили противника". Йому доповіли 12 серпня, що "під контролем противника – 28 населених пунктів", а "глибина проникнення на територію Курської області становить 12 км, ширина по фронту – 40 км".

12 серпня Зеленський уперше повідомив, що сили оборони проводять операцію в Курській області. За словами головнокомандувача ЗСУ Олександра Сирського, під контролем України зараз приблизно 1 тис. км&³2; території РФ.