Евакуйованих із Курської області РФ мають намір скерувати на "курорти" на окуповану частину України

Евакуйованих росіян хочуть розмістити "від Бердянська до Кирилівки"
Фото: ЕРА

Жителів Курської області країни-агресора Росії, евакуйованих із районів, де тривають бойові дії, збираються розміщувати на тимчасово окупованій території Запорізької області. Про це 13 серпня заявив у Telegram "глава адміністрації" окупованої РФ частини Запорізької області Євген Балицький.

Він написав про розмову з т.в.о. губернатора Курської області Олексієм Смирновим, з яким нібито обговорювали "поточну ситуацію в області" й "заходи підтримки" російському регіону.

"Докладно обговорили питання розміщення жителів Курської області, які змушені покинути свої будинки, на курортах Азовського узбережжя", – стверджує він.

Факт розмови з колаборантом Балицьким підтвердив і сам Смирнов, але "курортами" місця запланованого розміщення евакуйованих він називати не став.

"Однією з основних тем розмови стала допомога в розміщенні переселенців із прикордонних районів. Євген Балицький запропонував використовувати для цього санаторії й пансіонати на березі Азовського моря, розташовані від Бердянська до Кирилівки. Найближчим часом укомплектують перші рейси для доправлення людей у пункти тимчасового розміщення Запорізької області", – написав він.

Контекст:

6 серпня у РФ заявили про спробу ЗСУ атакувати кордон із Росією в Курській області, після цього в регіоні тривають бої.

8 серпня секретар комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки, оборони та розвідки, нардеп від "Голосу" Роман Костенко заявив, що операцію сил оборони України в Курській області РФ добре сплановано й вона стала раптовою для окупантів.

ЗМІ писали, що Росія перекинула в Курську область військових і техніку з Бєлгородської області, а також із Донецької області України.

З 9 серпня у трьох сусідніх з Україною областях – Курській, Брянській і Бєлгородській – запровадили режим контртерористичної операції. 12 серпня влада Бєлгородської області оголосила евакуацію одного з районів, який межує з Україною.

Нелегітимний президент РФ Володимир Путін висунув вимогу міноборони РФ, щоб із Курської області "витиснули противника". Йому доповіли 12 серпня, що "під контролем противника – 28 населених пунктів", а "глибина проникнення на територію Курської області становить 12 км, ширина по фронту – 40 км".

12 серпня президент України Володимир Зеленський уперше повідомив, що сили оборони проводять операцію в Курській області. За словами головнокомандувача ЗСУ Олександра Сирського, під контролем України – приблизно 1 тис. км&³2; території РФ.