Клименко пояснив, для чого Україні потрібна буферна зона в Курській області

Клименко вважає, що буферна зона в Курській області допоможе зменшити кількість російських обстрілів Сумського регіону
Фото: Ігор Клименко | МВС / Telegram

Із початку цього літа російські окупанти з території РФ завдали по Сумській області понад 2 тис. ударів ракетами, КАБ, артилерією, мінометами і дронами. Щоб припинити таку кількість обстрілів, у Курській області потрібно облаштувати буферну зону. Про це 13 серпня в Telegram написав міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко.

"Створення буферної зони на території Курської області – крок, який покликаний захистити наші прикордонні громади від щоденних ворожих обстрілів", – ідеться в повідомленні.

За словами міністра, через постійний російський терор першочерговій евакуації підлягає населення зі 183 населених пунктів 15 територіальних громад Сумської області. Уже евакуювали понад 20 тис. людей, із яких майже 2,5 тис. – діти.

"Мешканці населених пунктів у зоні проведення оборонної операції були покинуті Росією без найнеобхіднішого. Військові надають МВС інформацію щодо потреб у забезпеченні місцевих питною водою, продуктами харчування, медикаментами, засобами гігієни, щоб у координації з іншими відповідними органами ми змогли якнайшвидше організувати гумдопомогу. Усі наші гуманітарні ініціативи здійснюються виключно з дотриманням норм міжнародного права", – додав Клименко.

Контекст:

6 серпня у РФ заявили про спробу ЗСУ атакувати кордон із Росією в Курській області, після цього в регіоні тривають бої. ЗМІ писали, що Росія перекинула в Курську область військових і техніку з Бєлгородської області, а також із Донецької області України.

Із 9 серпня у трьох сусідніх з Україною областях – Курській, Брянській і Бєлгородській – запровадили режим контртерористичної операції.

Нелегітимний російський президент Володимир Путін висунув вимогу до міноборони РФ, щоб із Курської області "витиснули противника". Йому доповіли 12 серпня, що "під контролем противника – 28 населених пунктів", а "глибина проникнення на територію Курської області становить 12 км, ширина по фронту – 40 км".

12 серпня президент України Володимир Зеленський уперше повідомив, що сили оборони проводять операцію в Курській області. За словами головнокомандувача ЗСУ Олександра Сирського, під контролем України – приблизно 1 тис. км&³2; території РФ.

13 серпня Зеленський поінформував, що під контролем України – 74 населені пункти Курської області РФ. Наступного дня президент повідомив, що українські сили від початку доби просунулися в Курській області на 1–2 км.

14 серпня омбудсмен України Дмитро Лубінець заявив, що на території Курської області українські військові сформували санітарну зону.

Того самого дня віцепрем'єр-міністерка – міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук повідомила, що Україна планує відкрити гуманітарні коридори між Сумською й Курською областями для евакуації цивільних в обидва боки від кордону.