Командувач Нацгвардії: Можливості противника не безмежні. Ще місяць-півтора – і вони стануть в оборону

Півненко впевнений, що в будь-якому разі Україна вистоїть
Фото: Олександр Півненко | НГУ / Telegram

Командувач Національної гвардії бригадний генерал Олександр Півненко вважає, що російські війська вже восени не зможуть вести активні штурми на багатьох напрямках, як зараз, і перейдуть в оборону. Про це він сказав в інтерв'ю "Укрінформу", яке опублікували 25 липня.

Журналісти запитали, як він оцінює ситуацію на фронті. 

"Важко. Але ж наступальні можливості противника не безмежні, та й скількох вони зазнають втрат… Я думаю, ще місяць-півтора – і вони не зможуть вести активні штурми на одразу багатьох напрямках і стануть в оборону в будь-якому випадку. А нам за цей час потрібно сформувати наші підрозділи, підготувати", – сказав Півненко.

Він підкреслив, що українським військам треба "адаптуватися, міняти модель управління, ставити задачі: якщо так не працює – пробувати асиметрично", але зазначив, що на системні зміни потрібен час.

Півненко впевнений, що в будь-якому разі Україна вистоїть.

"Потрібно розвиватися. Якщо ми будемо постійно на крок попереду й думати про майбутнє, то все буде нормально. Найважливіше, що може бути зараз – це підготовка, розвиток навчальних центрів, закупівлі озброєння, військової техніки, виробництво нашою країною військової техніки, дронів, бронетехніки, засобів ППО, ПЗРК, боєприпасів", – вважає він.

Водночас командувач Нацгвардії зазначив, що навіть коли інтенсивність бойових дій знизиться, Україні треба бути завжди готовою до них.

"Із нашим сусідом це така собі історія… Ми, швидше за все, будуватимемо армію й будемо готуватися за зразком, як в Ізраїлі, але з урахуванням своїх національних інтересів, досвіду, зі своїм баченням. Якщо ми хочемо жити як держава і вижити як нація, нам постійно доведеться захищатися", – сказав він.

Наприкінці квітня 2024 року, коментуючи ймовірний літній наступ росіян, Півненко казав, що ворог "робитиме неприємні сюрпризи" і, можливо, виконає 10–15% своїх цілей, але мети не досягне – не зможе забрати ні Запоріжжя, ні Харків.

Контекст:

Станом на лютий, як повідомляв президент України Володимир Зеленський, російські окупанти контролювали приблизно 26% території України.

Уранці 10 травня 2024 року країна-агресор Росія розпочала новий наступ на півночі Харківської області. За даними президента України Володимира Зеленського, співвідношення втрат під час цього наступу становило восьмеро росіян на одного українця. 21 липня він сказав, що Росія втратила вбитими під час цієї спроби 20 тис. осіб.

26 травня президент України заявив, що РФ збирає біля кордону ще одне угруповання військ для нового наступу.

Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський 22 липня повідомив, що росіяни не зважають на високий рівень втрат і далі атакують на багатьох ділянках лінії зіткнення.