Комісія ООН дістала нові докази катувань росіянами українців. Свідок розповів про 10-денне знущання

Комісія ООН встановила, що тортури були "звичайною та прийнятною практикою" для росіян на окупованій території України
Фото: depositphotos.com

Комісія Організації Об'єднаних Націй, яка розслідує злочини російських окупантів проти українців, оприлюднила (.docx) 23 вересня додаткові докази катувань із боку громадян країни-агресора Росії.

"Незалежна міжнародна комісія з розслідування порушень в Україні виявила нові докази широко поширеної практики застосування катувань російською владою проти українських цивільних осіб та військовополонених на окупованих українських територіях та в Російській Федерації", – ідеться у релізі.

У комісії встановили, що "катування здійснювалися як звичайна та прийнятна практика з почуттям безкарності" у тих регіонах України, які взяла під контроль країна-агресор.

"Нові докази підтверджують попередній висновок комісії про те, що катування, вчинені російською владою, були широко поширені. [...] Постраждалий (цивільна особа), якого катували 10 днів поспіль, повідомив комісії: "Найгірше те, що злочинці робили все мовчки й професійно. Я зрозумів, що вони роблять це з багатьма, і вони нас не вважають людьми", – описують в ООН.

У документі звертають увагу на систематичний характер катувань росіянами українців, зокрема, у місцях позбавлення волі в РФ і на тимчасово окупованих територіях України.

"Комісія бере до уваги свідчення колишніх ув'язнених про персонал в'язниць у Російській Федерації, які вказують на накази про жорстоке поводження. Докази також свідчать, що в деяких місцях позбавлення волі накази про жорстоке поводження видавалися вищими посадовими особами російської влади, які або схвалювали, або не вживали заходів для припинення такого поводження", – наголосили в ООН.

У комісії звертають увагу, що насильство з боку росіян спричинило серйозні або непоправні фізичні ушкодження і травми, а "деякі постраждалі повідомили про значні труднощі з реінтеграцією в суспільство та відновлення відносин із близькими".

Контекст:

У серпні керівниця місії ООН із прав людини в Україні Даніель Белл заявляла, що понад 95% українських військових, які перебувають у російському полоні, зазнавали тортур, і це найгірше, що вона бачила за свою 20-річну кар'єру. За її словами, тортури "застосовують регулярно, і вони доволі поширені", українських військовополонених б'ють металевими палицями й кийками, також росіяни б'ють їх струмом.

Генпрокурор України Андрій Костін заявляв, що приблизно 90% українських військовополонених пройшли через катування, зґвалтування, погрози сексуального насильства чи інші форми жорстокого поводження. 

Станом на грудень 2023 року українським правоохоронцям було відомо про 3800 цивільних, які зазнали катувань від рук окупантів, але, зазначали в Офісі генпрокурора, повні цифри можуть бути значно вищими.

За даними комісії при Міністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій станом на 17 листопада 2023 року, російські окупанти позбавили волі 4337 українців. Серед них 3574 військові й 763 цивільні. У комісії цього не уточнюють, але йдеться, мабуть, не про кількість людей, які зараз перебувають у полоні, а про всі підтверджені випадки потрапляння в російський полон від початку повномасштабного вторгнення, включно з уже звільненими людьми.