Костенко: Завдання України – до виборів у США завдати Росії максимально багато втрат G

Костенко: Усі чекають виборів у США
Фото: Роман Костенко / Facebook

Коли припиниться російська агресія проти України, ніхто сказати не може, але дещо залежить від президентських виборів у США, які заплановано на листопад. Про це в інтерв'ю головній редакторці видання "ГОРДОН" Олесі Бацман заявив український нардеп від "Голосу", секретар комітету Ради з питань нацбезпеки, оборони та розвідки полковник СБУ Роман Костенко, який зараз захищає Україну.

Бацман запитала, чи варто від другого саміту миру, який планують на осінь, очікувати на "зупинку війни".

"Ось цього вам ніхто не скаже. Цього не скаже ні [нелегітимний президент РФ Володимир] Путін, ні [президент України Володимир] Зеленський, ні [експрезидент і кандидат у президенти США Дональд] Трамп, ні [віцепрезидентка і кандидатка у президентки США Камала] Гарріс. Усі зараз чекають виборів у Сполучених Штатах", – відповів Костенко.

Він вважає, що "або все зміниться на 180 градусів, або це зміниться на 360 градусів – і буде те саме".

"Тому ніхто не знає, чи зупиниться [війна], чи не зупиниться. Тут можна тільки здогадуватися. І тим більше, не все залежить тільки від... Наприклад, якщо ми будемо оцінювати тільки кандидатів у президенти Сполучених Штатів. Приходить Трамп, він сказав: за день усе порішає. Це одна історія, ми віримо. Залишається кабінет [президента США Джо] Байдена – то ми вирішуємо, що далі будемо воювати. А хто при цьому враховує позицію Путіна, Китаю, Ірану, Північної Кореї? Ніхто не знає, як вони відреагують на ті чи інші рішення, які може запропонувати Трамп. Тому це все слова", – заявив Костенко.

На його думку, війна може як зупинитися, так і тривати "ще роки".

"Зараз наше завдання – нарощувати військовий потенціал і наносити максимальні втрати противнику, щоб до виборів США Росія потерпіла максимально, ми їй завдавали максимально багато втрат і в нас під контролем були і свої території, і певна кількість російських територій. А там уже подивимося", – пояснив нардеп.

Контекст:

Зеленський в інтерв'ю ВВС, яке опублікували 19 липня, говорив, що бойові дії в Україні можуть припинити за допомогою переговорів 2024 року. "Якщо ми будемо об'єднані й будемо йти, наприклад, за форматом саміту миру, ми можемо закінчити гарячу стадію війни. Ми можемо спробувати це зробити до кінця цього року", – наголошував він.

У вересні президент хоче подати план завершення війни на умовах, справедливих для України, президенту США Джо Байдену. Одним з етапів цього плану, за словами Зеленського, є Курська операція сил оборони України.