Кулеба закликав союзників, які пообіцяли Україні Patriot "місяці тому", нарешті їх передати

Кулеба про Patriot: Вони є, вони готові, бракує тільки фінального "зеленого світла"
Фото: EPA

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба 29 серпня перед неформальною зустріччю міністрів закордонних справ ЄС у Брюсселі закликав партнерів прискорити процес передання Україні систем протиповітряної оборони Patriot. Відеозапис його спілкування із журналістами оприлюднили на сайті Єврокомісії.

Глава МЗС підкреслив, що проміжки між оголошенням про військову допомогу й фактичним доправленням військової допомоги "іноді занадто довгі", хоча після двох із половиною років повномасштабної війни такі речі, на думку міністра, "мали б працювати, як швейцарський годинник". 

Він розповів, що у квітні, коли Київ просив про додаткові Patriot, у цьому питанні відбувся прогрес, але деякі системи, про надання яких оголосили партнери, досі не доправили в Україну. 

"І ми, вступаючи в навчальний рік, повинні захистити наші міста. Ми маємо захистити наших дітей. Тому я буду закликати всіх партнерів, які взяли на себе зобов’язання, нарешті зробити це. – сказав Кулеба. – Закликаю всі країни, які пообіцяли Patriot місяці тому, нарешті поставити їх. Вони є, вони готові, бракує тільки фінального "зеленого світла". Якими б не були причини, уже час це зробити. Ми входимо в осінь. І в понеділок ми побачили, як буде діяти Росія".

Контекст:

Україна почала отримувати Patriot від партнерів у 2023 році. Цей комплекс, зокрема, здатний збивати ракети "Кинджал", які в Росії називають гіперзвуковими. Офіційно про передання Україні комплексів Patriot повідомили США (один комплекс) і Німеччина (два). Нідерланди передали Україні компоненти до цього ЗРК. 21 липня 2024 року Зеленський повідомив, що ще один німецький Patriot прибув в Україну.

Президент США Джо Байден на відкритті саміту НАТО у Вашингтоні 9 липня анонсував передання Україні додаткових систем ППО. За його словами, США, Німеччина, Нідерланди, Румунія й Італія нададуть Україні обладнання для п'яти додаткових систем стратегічної оборони, а протягом найближчих місяців США та їхні партнери мають намір надати Україні десятки додаткових тактичних систем ППО. США також стежитимуть за тим, щоб під час експорту ракет до ППО "Україна йшла в перших лавах, отримувала цю допомогу раніше за інших".

У Білому домі повідомили, що США закликають союзників по НАТО передати Україні всі засоби ППО, які можуть надати.

Після зустрічі з Байденом у Вашингтоні 11 липня Зеленський подякував за "п'ять нових Patriot і десятки інших систем". За словами президента України, додаткові Patriot й інші системи ППО очікують в Україні в серпні, вересні й жовтні