Курська операція – частина великої військово-дипломатичної операції – Зеленський

Курська операція не дала змоги окупантам захопити Сумську область, зазначив Зеленський
Фото: president.gov.ua

Воєнна операція України в Курській області країни-агресора РФ – лише один з етапів великого задуму українського військово-політичного керівництва. Про це в інтерв'ю індійським ЗМІ, опублікованому 25 серпня на YouTube-каналі "Зе!Президент", заявив президент України Володимир Зеленський.

"Курська операція – це частина великої військово-дипломатичної операції, – сказав президент. – Усе, що ми робимо, робиться тільки для того, щоб примусити Росію бути готовою до справедливого миру".

Окрім того, Курська операція не дала змоги окупантам "захопити Сумську область і послабити позиції України", додав Зеленський.

Він розповів, що Україні "було дуже складно без допомоги партнерів тривалий час".

"І нам було дуже складно перехопити ініціативу. І нам це потрібно було зробити. І це один з етапів цього задуму. Ви його побачили, він спрацював", – зазначив президент.

Водночас Зеленський додав, що не може назвати всі цілі операції сил оборони в Курській області.

Однак "коли все закінчиться і якщо в нас вийде", то стане очевидним, що і для чого робила Україна, резюмував президент.

Контекст:

6 серпня почався наступ ЗСУ в Курській області РФ, у регіоні тривають бої. Із 9 серпня у трьох сусідніх з Україною областях – Курській, Брянській і Бєлгородській – ввели режим контртерористичної операції.

12 серпня Зеленський уперше офіційно повідомив про операцію в Курській області. За його словами, створення українською армією буферної зони в російському регіоні є одним із завдань сил оборони.

20 серпня головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський поінформував, що під контролем України – 1263 км&³2; і 93 населені пункти російського регіону.

24 серпня Зеленський назвав кілька цілей операції в Курській області РФ: поповнення обмінного фонду; превентивний удар, щоб не допустити захоплення окупантами частини Сумської області; демонстрація росіянам, що для нелегітимного президента РФ Володимира Путіна важливішою є окупація України, ніж захист населення в самій Росії.