Міненерго попередило про нові знеструмлення в шести областях України

Російські окупанти також пошкодили магістральний газогін
Фото: EPA (архів)

Військові країни-агресора РФ знову атакували українські енергетичні об'єкти, унаслідок чого без електропостачання залишилися споживачі у шести областях України. Про це 8 вересня в Telegram повідомила пресслужба Міністерства енергетики України.

Зокрема, у Дніпропетровській області через технічні причини було знеструмлено 10,2 тис. споживачів, станом на ранок їх частково заживили, зазначили в Міненерго. Унаслідок бойових дій – іще 6,6 тис. абонентів, на ранок без електропостачання залишилося 1,5 тис. споживачів.

Через ворожі обстріли в Донецькій області минулої доби знеструмлено два населені пункти. Енергетики частково відновили електропостачання, утім, загалом без світла залишилося 165 населених пунктів, а це – понад 131 тис. абонентів.

У Запорізькій області через бойові дії без світла залишилося майже 12 тис. споживачів, однак енергетики їх уже заживили. Загалом, за даними Міненерго, через бойові дії без напруги зараз перебуває 3,7 тис. споживачів у 51 населеному пункті області.

Унаслідок бойових дій минулої доби без напруги в Сумській області залишилося 650 абонентів у чотирьох населених пунктах. Загалом знеструмлено 96 населених пунктів.

Жителі 102 населених пунктів Харківської області залишилися без світла через бойові дії. Також, як повідомили енергетики, окупанти пошкодили магістральний газогін, унаслідок чого без газу залишається більше ніж 3 тис. абонентів у трьох населених пунктах.

У Херсонській області знеструмлено 45 населених пунктів, тобто понад 25 тис. споживачів, також майже 3,5 тис. абонентів у Херсоні залишилися без світла.

Через бойові дії без електропостачання залишилося 1,5 тис. споживачів у 26 населених пунктах Чернігівської області.

Контекст:

Російські окупанти цієї весни посилили повітряні атаки на енергосистему України. Із травня до 30 липня в Україні були масштабні вимкнення світла.

4 червня в уряді заявили, що Україна втратила понад 9 ГВт потужностей генерації через обстріли РФ. 26 липня в "Укренерго" інформували, що "є всі причини очікувати, що найскладніший період літа вже позаду", ситуація в енергосистемі "дійсно покращилася". Енергетики зазначали, що без вимкнень можна обійтися приблизно до середини жовтня, якщо не буде нових атак на об'єкти енергетики чи аномальної спеки. У серпні через спеку знову застосовували графіки вимкнень.

25 серпня, коли спека почала спадати, "Укренерго" оголосила, що Україна відновить експорт електроенергії в Європу через профіцит потужності в енергосистемі, проте вже 26 серпня росіяни знову атакували українську енергосистему, що призвело до екстрених вимкнень.

4 вересня "Укренерго" змінила час і обсяг вимкнень світла. На 8 вересня вимкнень не прогнозували.