Міноборони РФ видає старе відео за удари по силах оборони України в Курській області – The Insider

9 серпня міноборони РФ опублікувало відеоролик про нібито новий авіаудар тритонною бомбою по Сумській області
Скріншот: Минобороны России / Telegram

Російське міноборони видає давні відео за нібито "успішні удари" по силах оборони України в Курській області країни-агресора РФ. Про це 11 серпня повідомив The Insider.

Його розслідувачі звернули увагу на відео міноборони РФ, яке 10 серпня опублікувало російське пропагандистське агентство "РИА Новости" в Telegram.

У коментарі до відео йдеться, що російські вертольоти Мі-28НМ нібито "завдали ударів авіаракетами С-13 по живій силі та бронетехніці ЗСУ у прикордонному районі Курської області".

Насправді його зняли у Кремінній Луганської області й у Часовому Яру Донецької області, з'ясували розслідувачі.

Окрім того, 9 серпня міноборони РФ опублікувало в Telegram відеоролик про нібито новий авіаудар Су-34 тритонною бомбою по "скупченню живої сили й військової техніки ЗСУ" в одному із прикордонних районів Сумської області поблизу Курської області Росії.

Однак, як зазначив The Insider, це відео ще 14 липня публікувало в Telegram російське пропагандистське агентство ТАСС.

Фото: theins.ru

 

Контекст:

6 серпня у РФ заявили про нібито спробу ЗСУ атакувати кордон із Росією в Курській області, після цього в регіоні тривають бої. Українське військово-політичне керівництво поки не коментувало того, що відбувається. Докладніше про операцію читайте в матеріалі "ГОРДОН".

8 серпня секретар комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки, оборони та розвідки, нардеп від "Голосу" Роман Костенко заявив, що операція сил оборони України в Курській області РФ добре спланована і стала раптовою для окупантів. Американський Інститут вивчення війни поінформував, що українські сили просунулися вглиб до 35 км у Курській області.

Того самого дня президент України Володимир Зеленський заявив, що "всі бачать, що українська армія вміє дивувати, вміє досягати результатів і демонструє це на полі бою". Він зазначив, що Росія принесла війну в Україну й "повинна відчувати, що нею зроблено". 9 серпня Зеленський розповів, що головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський на засіданні ставки доповів щодо оборонних дій України "на напрямках, звідки Росія завдавала ударів по українській території".

ЗМІ повідомляли, що Росія перекинула в Курську область військових і техніку з Бєлгородської області, а також із Донецької області України.

Із 9 серпня у трьох сусідніх з Україною областях – Курській, Брянській та Бєлгородській – ввели режим контртерористичної операції.