Політтехнолог Шейтельман: Суджу можна оголосити столицею Курської області й розпочинати референдум

8 серпня Сумська райрада спростувала фейкові повідомлення про нібито ухвалене "рішення" про внесення російської Суджі до складу району
Фото: russiantowns.livejournal.com (ілюстративне)

Поки країна-агресор Росія дивилася в бік Харкова, намагаючись розвинути новий наступ, за цей час вона проґавила початок операції в Курській області. Таку думку під час стриму із засновником інтернет-видання "ГОРДОН" Дмитром Гордоном висловив ізраїльський політтехнолог і письменник Михайло Шейтельман, який живе в Україні.

"Треба оцінити масштаб. Я сьогодні зрозумів, коли опублікували ці цифри, що 15–20 км углиб [території РФ] і 10 км завширшки смуга. Ось це приблизно стільки, скільки був увесь наш контрнаступ на роботинському виступі весь минулий рік за площею... Це надзвичайно!" – наголосив Шейтельман.

Під час бесіди він нагадав історію з обмеженнями транспортного сполучення з РФ.

"Якщо іронізувати стосовно українців, яких ми звільняємо, я згадав дивовижну історію. Кілька років тому був у нас в Україні такий міністр інфраструктури [Володимир] Омелян. І він на якесь свято заліз на дах будівлі Міністерства інфраструктури повісити український прапор і заодно виступив із короткою промовою. І він сказав дві речі: що він закриває залізничне сполучення з РФ і що в Росію ходитимуть лише ведмеді; і що Україна поверне Крим і бажано Кубань, – зазначив Шейтельман. – І от дивіться, у РФ уже ходять лише ведмеді, тому що Європа закрила сполучення. Начебто справдилося. І ось поступово ми починаємо виконувати другу його обіцянку".

Контекст:

6 серпня у РФ заявили про нібито спробу ЗСУ атакувати кордон із Росією в Курській області, після цього в регіоні тривають бої. Українське військово-політичне керівництво поки не коментувало того, що відбувається. Докладніше про операцію читайте в матеріалі "ГОРДОН".

8 серпня секретар комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки, оборони та розвідки, нардеп від "Голосу" Роман Костенко заявив, що операція сил оборони України в Курській області РФ добре спланована і стала раптовою для окупантів. Американський Інститут вивчення війни поінформував, що українські сили просунулися вглиб до 35 км у Курській області.

Того самого дня президент України Володимир Зеленський заявив, що "всі бачать, що українська армія вміє дивувати, вміє досягати результатів і демонструє це на полі бою". Він зазначив, що Росія принесла війну в Україну й "повинна відчувати, що нею зроблено". 9 серпня Зеленський розповів, що головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський на засіданні ставки доповів щодо оборонних дій України "на напрямках, звідки Росія завдавала ударів по українській території".

ЗМІ повідомляли, що Росія перекинула в Курську область військових і техніку з Бєлгородської області, а також із Донецької області України.

8 серпня Сумська райрада спростувала фейкові повідомлення про нібито ухвалене "рішення" про внесення російської Суджі до складу району.

Із 9 серпня у трьох сусідніх з Україною областях – Курській, Брянській і Бєлгородській – ввели режим контртерористичної операції.