Морпіх Діанов: Залужний віддав наказ, за який його люблять військові: "Бачиш – стріляй" G

Діанов: По сьогоднішній день в армії радянщини дуже багато
Фото: Дмитро Санін / Gordonua.com

Деякі українські військові командири не розуміли одного з перших наказів ексголовнокомандувача Збройних сил України Валерія Залужного на початку війни. Про це розповів в інтерв'ю засновнику видання "ГОРДОН" Дмитрові Гордону український військовослужбовець, захисник "Азовсталі" Михайло Діанов.

"Перші дні, коли Залужний тільки став головнокомандувачем, один із перших його наказів був – і за це його дуже військові люблять, дуже сильно:  "Бачиш – стріляй". От коли він це сказав – усе, ми його боготворили. Але ти починаєш стріляти після його загального наказу, і від командування отримуєш звіздюлів: "Чому ти стріляв?" Я кажу: "Чекайте, так головнокомандувач сказав, офіційний наказ". [Командир каже:] "Ти маєш в мене спитати". Я кажу: "Може, ти ще давай у Залужного спитай, стріляти чи ні", – розповів Діанов.

За його словами, дуже багато командирів прийшли з військової кафедри, вони ніколи не були солдатами, матросами, узагалі рядовими.

"Він учився в інституті, мав військову кафедру, і я прекрасно знаю, яка там військова кафедра, – просто відбули, і все. І потім він приходить, припустімо, у підрозділ, у якому досвідчені воїни вже по п'ять років. Він приходить і починає нам указувати, як воювати, хоча він сам нічого... "Я командир". Це радянська система. І по сьогоднішній день радянщини дуже багато", – сказав він.

Контекст:

Діанов народився 1980 року в Тернополі. Закінчив музичну школу за класом фортепіано і професійно-технічне училище (за фахом – швець). До армії працював адміністратором, торговельним агентом, зварювальником. Із друзями заснував гурт "Особистий підпис".

Із 2015 року брав участь у російсько-українській війні. Спочатку служив у 79-й окремій десантно-штурмовій бригаді, потім – у 36-й окремій бригаді морської піхоти імені контрадмірала Михайла Білинського. У складі 36-ї бригади зустрів повномасштабну війну, захищав Маріуполь Донецької області. З травня до вересня 2022 року був у полоні в окупантів.