МВФ прогнозує, що війна в Україні завершиться наприкінці 2025 року

У МВФ оприлюднили прогноз щодо війни в Україні
Фото: depositphotos.com (ілюстративне)

Прогнозують, що війна країни-агресора Росії проти України триватиме впродовж наступного року. Про це йдеться у звіті Міжнародного валютного фонду, який опублікували 18 жовтня.

"В оновленому базовому сценарії війна зійде нанівець в останньому кварталі 2025 року, що справить сильний гальмувальний вплив, але Україна зможе підтримувати помірне [економічне] зростання", – ідеться в документі.

Базовий сценарій передбачає, що вплив війни буде більше зосереджений на областях з уже зниженою економічною активністю через ситуацію з безпекою.

Негативний сценарій передбачає, що війна може завершитися в середині 2026 року.

Попри позитивні показники відновлення, тривала війна негативно впливатиме на економіку України через постійну невизначеність, дефіцит робочої сили, високий рівень імпортної залежності, пов'язаної з обороною й ремонтом інфраструктури, а також демографічні зміни, зазначають у МВФ.

У звіті наголошують, що війна Росії в Україні й далі завдає економічних, соціальних і гуманітарних втрат, які зростають. Атаки на енергетичну інфраструктуру завдали серйозних економічних збитків і втрат, і перспективи залишаються вкрай невизначеними.

Контекст:

Країна-агресор РФ розв'язала війну проти України у 2014 році, коли окупувала Крим і частини Донецької й Луганської областей. 24 лютого 2022 року Росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну з північного, східного й південного напрямків.