На фронті протягом доби було майже півтори сотні боїв. Армія РФ втратила майже 1700 окупантів – Генштаб

Від початку повномасштабного вторгнення ЗСУ нейтралізували понад 690 тис. окупантів
Фото: 56 окрема мотопіхотна Маріупольська бригада / Facebook

Упродовж останньої доби на фронті зафіксовано 144 бої сил оборони з армією країни-агресора Росії. Про це 28 жовтня повідомив Генеральний штаб Збройних сил України.

Найбільше окупанти штурмували на курахівському (37 разів), покровському (27 разів) і куп'янському (20 разів) напрямках. Кілька десятків спроб просунутися росіяни здійснили на торецькому, лиманському, краматорському, харківському та інших напрямках фронту, ідеться в ранковому зведенні.

У ГШ зазначають, що авіація РФ і далі бомбардує Курську область, де відбувається операція сил оборони. Упродовж доби агресор скинув 42 авіабомби й провів 323 артилерійські обстріли власної території.

Уранці в Генштабі також оновили дані про втрати РФ – протягом доби сили оборони скоротили армію окупантів на 1680 осіб.

ЗСУ знищили 51 артилерійську систему, а також 47 танків і бойових броньованих машин росіян.

Усього від початку повномасштабного вторгнення втрати РФ перевищили 690 тис. осіб.

Контекст:

Країна-агресор РФ розв'язала війну проти України 2014 року, коли окупувала Крим і частини Донецької та Луганської областей. 24 лютого 2022 року Росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну з північного, східного й південного напрямків. Навесні того самого року українська армія деокупувала північ країни, восени – частину Харківської та Херсонської областей, зокрема Херсон.

У травні 2024 року російська армія розпочала вторгнення на півночі Харківської області, зокрема, бої тривають поблизу Вовчанська. Із 6 серпня сили оборони проводять воєнну операцію на території країни-агресора в Курській області РФ.

Одним із найгарячіших протягом останніх місяців на фронті був покровський напрямок у Донецькій області. 5 вересня головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський заявляв про припинення просування окупантів на цьому напрямку. На початку жовтня українські військові вийшли з Вугледара Донецької області. 13 жовтня у Генштабі ЗСУ повідомили про активізацію окупантів на курахівському напрямку.