Наступальна ініціатива зараз у росіян, за таких умов говорити про ротації передчасно ‒ командувач Об'єднаних сил ЗСУ Гнатов

Гнатов: У слово "ротація" можна вкладати багато сенсів
Фото: president.gov.ua

Гарантувати масштабні ротації військовим у тих умовах, які зараз склалися на фронті, неможливо, вважає командувач Об'єднаних сил ЗСУ бригадний генерал Андрій Гнатов. Про це він сказав в інтерв'ю виданню "Главком", яке опублікували 2 серпня.

Журналісти запитали, чи правда, що через весняний наступ росіян у Харківській області й розтягнення фронту, навіть із появою у війську нових, нещодавно мобілізованих людей, усе ще не йдеться про перспективу ротації військових на першій лінії.

"Це дуже чутлива тема. У слово "ротація" можна вкладати багато сенсів. Обстановка така, що наступальна ініціатива зараз у противника, він ще здатен нарощувати зусилля; ми ж виконуємо завдання, щоб його зупинити. За таких умов казати, що гарантовано відбудуться ротації й у яких масштабах вони будуть, передчасно. Але щойно з'являється можливість, ми намагаємося це робити", – заявив генерал.

Гнатов зазначив, що підрозділи постійно замінюють на позиціях, змінюють зони, де вони виконують завдання, змінюють напрямки. За його словами, це дуже складна система взаємодії, "і простої відповіді на запитання не буде". 

Окрім того, зазначив генерал, він моніторить, як використовують право військовослужбовців на відпустку. У тих бригадах, із якими він працює, "чималий відсоток військовослужбовців цим правом користується".

"Їм гарантовано надається право на відпочинок із реабілітації після поранення чи після отримання травм, а також за сімейними обставинами. Командири підрозділів намагаються, щоб приблизно 10%, інколи 15% військовослужбовців одночасно були у відпустках", – розповів він.

Контекст:

14 березня головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський заявив, що вдалося запустити процес ротації для підрозділів, які довго воюють на передовій.

У квітні в Україні ухвалили оновлений закон про мобілізацію. Однак парламентарі вилучили з документа норму, яка передбачала демобілізацію, – як писали ЗМІ, на прохання Сирського. У Міноборони України повідомляли тоді, що окремий законопроєкт про демобілізацію мають підготувати за вісім місяців.

12 квітня в Генштабі запевнили, що планова ротація на фронті триває – її вдалося реалізувати після перегляду чисельності певних підрозділів, які не беруть участі в боях.

9 травня президент Володимир Зеленський заявив, що Україна має план ротацій для виведення на відпочинок бригад із зони бойових дій, проте на їхнє місце мають зайти інші бійці, і підрозділи мають бути укомплектованими, писав "Укрінформ".