НАТО готує два варіанти відповіді на скерування військових КНДР до Росії – Bloomberg

Північнокорейських військових скерують на фронт після підготовки, яка тривала приблизно місяць, зазначило видання
Фото: EPA (архів)

Потенційні відповіді країн – членів НАТО на скерування військових Північної Кореї до країни-агресора Росії є обмеженими, однак в Альянсі розглядають два варіанти. Про це 25 жовтня написало Bloomberg.

За словами співрозмовників видання, НАТО може відповісти посиленням підтримки України, також ідеться про налагодження партнерських відносин в Індо-Тихоокеанському регіоні.

Джерела додали, що розміщення тисяч північнокорейських військових на фронті в Україні може спонукати Південну Корею запропонувати Києву більшу підтримку, зокрема летальну зброю.

Bloomberg пише, що Південна Корея оприлюднить частину розвідувальних даних щодо перекидання військових КНДР у РФ офіційним особам НАТО на засіданні Північноатлантичної ради в понеділок. Згідно з документами, північнокорейських військових скерують на фронт після підготовки, яка тривала приблизно місяць у Владивостоці, Уссурійську, Хабаровську і Благовєщенську.

Військовослужбовців КНДР планують спорядити зброєю, військовою формою, а також фальшивими документами, щоб видавати їх за жителів східних регіонів Росії, зазначає видання.

Контекст:

Перші повідомлення про залучення військ КНДР до участі у війні на боці країни-агресора з'явилися на початку жовтня. Пізніше цю інформацію підтвердили представники української й південнокорейської розвідок. 14 жовтня президент України Володимир Зеленський заявив про вступ Північної Кореї у війну на боці РФ.

ЗМІ писали, що військові інженери з КНДР уже допомагають РФ завдавати ударів балістичними ракетами по Україні. Окрім того, у Головному управлінні розвідки Міноборони повідомляли, що ще 11 тис. північнокорейських військових проходять підготовку на Далекому Сході в РФ і вони будуть готові воювати в Україні вже 1 листопада. 23 жовтня, за даними ГУР МО, перші військові з КНДР прибули на фронт – їх зафіксували в Курській області РФ. Загалом, за даними Зеленського, північнокорейців у російській армії може бути "до двох бригад".

У Кремлі 21 жовтня не підтвердили й не спростували перекидання північнокорейських військових на полігони в РФ. Представник КНДР в ООН 22 жовтня назвав "стереотипними чутками" ці повідомлення, але Пентагон наступного дня заявив, що є докази присутності північнокорейських військ у РФ.

25 жовтня Зеленський заявив, що військові з КНДР можуть вступити у війну проти України протягом кількох днів.