Покарати КНДР за скеровування військ в Україну буде складно – міноборони Нідерландів

Брекельманс підтвердив, що КНДР скерувала військових до РФ
Фото: EPA

Нідерланди мають підтверджені дані, що Північна Корея скерувала своїх військових до Росії для подальшої участі у війні проти України. Про це 24 жовтня розповів журналістам міністр оборони Нідерландів Рубен Брекельманс, повідомив нідерландський суспільний мовник NOS.

За словами Брекельманса, є підтвердження, що до Росії прибуло щонайменше 1,5 тис. північнокорейських військових. Очікують, що спочатку їх розгорнуть у Курській області РФ, а потім, імовірно, і на інших ділянках фронту. Брекельманс не захотів розповісти, як це вдалося з'ясувати.

Міністр звернув увагу на явну ескалацію з боку Росії й Північної Кореї, що його дуже непокоїть, адже такого в такому масштабі "раніше не бачили". На думку Брекельманса, це означає, що Україна воює не лише з Росією, а й із Північною Кореєю і що Захід має дати "належну відповідь".

Нідерланди консультуються щодо цього із союзниками, сказав Брекельманс, але визнав, що вживати заходів проти Північної Кореї складно. За його словами, усі можливі санкції, "які тільки можна вигадати", проти неї вже введено.

"Але Заходу доведеться надіслати дуже чіткий сигнал, що ми засуджуємо це і вважаємо це неприйнятним. Не може бути, щоб інші країни приєдналися до Росії в бойових діях", – сказав міністр.

Контекст:

Перші повідомлення про залучення військ КНДР до участі у війні на боці країни-агресора з'явилися на початку жовтня. Пізніше цю інформацію підтвердили представники української й південнокорейської розвідок. 14 жовтня президент України Володимир Зеленський заявив про вступ Північної Кореї у війну на боці РФ.

ЗМІ писали, що військові інженери із КНДР уже допомагають РФ завдавати ударів балістичними ракетами по Україні. Окрім того, у Головному управлінні розвідки Міноборони повідомляли, що ще 11 тис. північнокорейських військових проходять підготовку на Далекому Сході у РФ і вони будуть готові воювати в Україні вже 1 листопада. 23 жовтня, за даними ГУР МО, перші військові із КНДР прибули на фронт – їх зафіксували в Курській області РФ. Загалом, за даними Зеленського, північнокорейців у російській армії може бути "до двох бригад".

У Кремлі 21 жовтня не підтвердили й не спростували перекидання північнокорейських військових на полігони у РФ. Представник КНДР в ООН 22 жовтня назвав "стереотипними чутками" ці повідомлення, але Пентагон наступного дня заявив, що є докази присутності північнокорейських військ у РФ.