Лукашенко назвав "нісенітницею" повідомлення про скерування військових КНДР до Росії

Лукашенко відповів, чи скеровувала, на його думку, КНДР військових у Росію
Фото: EPA

Олександр Лукашенко, який вважає себе президентом Білорусі, заперечує, що країна-агресор РФ планує залучити північнокорейські війська до війни проти України. Таку заяву він зробив в інтерв'ю ВВС, опублікованому 23 жовтня.

У відповідь на прохання прокоментувати твердження про це Лукашенко сказав: "Нісенітниця. Наскільки я знаю його характер, [нелегітимний президент РФ Володимир] Путін ніколи не став би переконувати іншу країну залучати свою армію до "спецоперації" Росії в Україні".

За його словами, якби на лінії зіткнення були збройні сили будь-якої країни, навіть Білорусі, це було б "кроком до ескалації конфлікту".

Лукашенко заявив, що "англосакси" та інші представники Заходу в такому разі втрутилися б і розгорнули свої війська в Україні.

Контекст:

Перші повідомлення про залучення військ КНДР до участі у війні на боці країни-агресора з'явилися на початку жовтня. Пізніше цю інформацію підтвердили представники української та південнокорейської розвідок. 14 жовтня президент України Володимир Зеленський заявив про вступ Північної Кореї у війну на боці РФ.

ЗМІ писали, що військові інженери з КНДР уже допомагають РФ завдавати по Україні ударів балістичними ракетами. Окрім того, у ГУР МО повідомляли, що ще 11 тис. північнокорейських військових проходять підготовку на Далекому Сході в РФ і вони будуть готові воювати в Україні вже 1 листопада. За даними Зеленського, військових із КНДР у російській армії може бути "до двох бригад".

У Кремлі 21 жовтня не підтвердили й не спростували перекидання північнокорейських військових на полігони в РФ. У МЗС Китаю ухиляються від коментарів на цю тему.

Представник КНДР в ООН 22 жовтня назвав ці повідомлення "стереотипними чутками", але Пентагон наступного дня заявив, що є докази присутності північнокорейських військ у РФ. Країни НАТО також підтвердили наявність доказів того, що Північна Корея скерувала війська до Росії.