"Його спровокували". Лукашенко заявив, що не давав Путіну дозволу атакувати Україну з Білорусі

Лукашенко: Це від Путіна залежить, як він виведе свої війська
Фото: EPA

Олександр Лукашенко, який вважає себе президентом Білорусі, заперечує, що дозволяв країні-агресору РФ атакувати Україну через територію своєї держави під час початку повномасштабного вторгнення. Таку заяву він зробив в інтерв'ю ВВС, опублікованому 23 жовтня.

Журналіст запитав, чому Лукашенко дозволив Кремлю атакувати Україну з території Білорусі на початку повномасштабного вторгнення РФ.

"Звідки ви знаєте, що я дав дозвіл на використання білоруської території?" – запитав Лукашенко. Журналіст відповів, що територію Білорусі справді використовували для цього.

Лукашенко на це сказав, що на той час на півдні Білорусі проводили навчання за участю кількох тисяч російських солдатів. За його словами, нелегітимний президент РФ Володимир Путін почав відводити ці війська дорогою вздовж кордону з Україною й "у якийсь момент" переспрямував частину цих військ у Київ.

"Я впевнений, що їх спровокували. Це від Путіна залежить, як він виведе свої війська. Через Київ. Або він міг би піти через Мінськ", – сказав він.

На запитання, чи не телефонував він Путіну, щоб дізнатися, що відбувається, Лукашенко відповів заперечно. За його словами, Путін також не телефонував йому щодо цього питання.

"Це його війська, і він має право вивести їх так, як йому заманеться", – заявив він.

BBC зазначає, що цей коментар демонструє ступінь впливу Кремля на Білорусь.

Контекст:

Росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну 24 лютого 2022 року, зокрема з території Білорусі. Вона фактично надала свою територію країні-окупанту як військову базу, зокрема, для завдавання по Україні ракетних та авіаційних ударів.

Лукашенко визнав, що його країна бере участь у війні Росії проти України, але нібито "нікого не вбиває й нікуди не спрямовує своїх військових". У РНБО України заявили, що нелегітимний президент РФ Володимир Путін схиляє Лукашенка до прямої участі у воєнних діях.

25 серпня 2024 року МЗС України заявилощо збройні сили Білорусі під виглядом навчань зосереджують значну кількість особового складу, зокрема сил спеціальних операцій, озброєння й військової техніки у прикордонній смузі Гомельської області. Київ закликав Мінськ відвести війська від державного кордону на відстань, яка перевищує дальність ураження наявних у Білорусі систем вогню. МЗС Білорусі заявило у відповідь, що офіційно не отримувало від України звернення стосовно військ на кордоні.