"Навчальний рік не почнеться". Міністр освіти України відповів на запитання про освітній процес у Курській області

Лісовий: Ми робити так, як Росія, не будемо, а будемо робити краще
Фото: Міністерство освіти і науки України / Facebook

Україна не планує організовувати освітній процес на зайнятих нею територіях Курської області РФ. Про це міністр освіти України Оксен Лісовий заявив в інтерв'ю "ВВС News Україна", яке оприлюднили 31 серпня.

Міністра запитали: "У розрізі останніх подій на Курщині почнеться навчальний рік?"

"Не почнеться. Ми на серйозному рівні це обговорювали. Є міжнародне право, ми діємо в нормах міжнародного права. Ми робити так, як Росія, не будемо, а будемо робити краще", – відповів він.

Заступник міністра освіти і науки України Михайло Винницький заявляв 22 серпня, що відомству доведеться скласти план освітнього процесу для дітей на підконтрольній ЗСУ частині регіону РФ, але в Міносвіти тоді заявили, що це особиста думка посадовця, яка не є офіційною позицією МОН.

Влада Курської області тоді повідомляла, що школи муніципальних утворень, де ЗСУ проводять операцію, переведуть на дистанційний формат.

Контекст:

6 серпня почався наступ ЗСУ в Курській області РФ, у регіоні тривають бої. Станом на 27 серпня, за даними ЗСУ, Україна контролювала на цьому напрямку 1294 км&³2; території, ідеться про 100 населених пунктів.

За словами президента України Володимира Зеленського, створення українською армією буферної зони в російському регіоні є одним із головних завдань сил оборони. Також серед цілей операції, які озвучило українське військово-політичне керівництво, – поповнення обмінного фонду; превентивний удар, щоб не допустити захоплення окупантами частини Сумської області; демонстрація росіянам, що для нелегітимного президента РФ Володимира Путіна важливіша окупація України, ніж захист населення в самій Росії; відволікання сил ворога з покровського і курахівського напрямків на сході України.