Новий уряд Нідерландів обіцяє військову підтримку для України

Нова урядова коаліція в Нідерландах на чолі з ультраправою Партією свободи (PVV), запевнила, що не відмовиться від допомоги Україні
Фото: EPA

У Нідерландах сформували новий уряд на чолі з ультраправою Партією свободи (PVV) Герта Вілдерса. Урядова коаліція заявила, що продовжить політичну й військову підтримку України. Про це 16 травня повідомило NOS, яке вело пряму трансляцію із засідання. 

"Нідерланди й далі підтримуватимуть Україну політично, військово, фінансово й морально проти російської агресії", – ідеться в урядовій угоді.

Коаліція також юридично закріпить зобов'язання витрачати щонайменше 2% ВВП Нідерландів на оборону, відповідно до угод із НАТО.

Однак коаліція прагне зупинити потік мігрантів у Нідерландах. В угоді йдеться, що коаліція проситиме дозволу в Єврокомісії не брати участі в європейській політиці прихистку й міграції, а також про прагнення посилити прикордонний контроль і запровадити систему подвійного статусу.

"Прихисток – не єдина форма міграції, з якою коаліція хоче боротися. До трудових мігрантів з-за меж ЄС висуватимуть додаткові вимоги, а "незаконні механізми працевлаштування" жорстко припинятимуть", – зазначено в документі.

Контекст:

Нідерланди активно підтримують Україну у війні проти РФ, надаючи військову, фінансову й гуманітарну допомогу. Це – одна з трьох країн, які передали Україні ЗРК Patriot. Окрім того, Нідерланди планують надати Україні винищувачі F-16 після завершення навчання.

У липні 2023 року через розбіжності в поглядах із коаліцією щодо політики прихистку прем'єр Нідерландів Марк Рютте подав у відставку. Як писало BBC, 23 листопада 2023 року на парламентських виборах перемогла ультраправа Партія свободи (PVV) на чолі з лідером антиісламських популістів Гертом Вілдерс, якого називають "нідерландським Трампом". Однак невдовзі після цього, як писало Politico, Вілдерс вирішив відмовитися від крісла прем'єра.