Окупанти намагаються потіснити підрозділи сил оборони в районі Вовчанська, українські військові прочісують північно-західну околицю – Генштаб

Уранці 10 травня Росія розпочала новий наступ на півночі Харківської області
Фото: suspilne.media (ілюстративне)

Російські окупаційні війська намагаються відтіснити сили оборони України біля прикордонного Вовчанська Харківської області. Про це 15 травня поінформував Генштаб ЗСУ у Facebook, оприлюднивши оперативну інформацію станом на 16.30.

Зазначають, що окупанти й далі концентрують найбільші зусилля на куп'янському й покровському напрямках, атакувавши українських захисників 52 рази.

Водночас на харківському напрямку сталося чотири бойові зіткнення, додали українські військові.

"Противник робить спроби потіснити наші підрозділи в районі Вовчанська. Наші воїни дають відсіч, ведуть вогонь на ураження, а в місті продовжують прочісувати північно-західну околицю", – ідеться в повідомленні.

Як вказали в Генштабі ЗСУ, окупанти повторно завдали авіаударів поблизу Липців і Малої Данилівки, а також використали авіацію для ударів по районах Волохівки й Земляного Яру.

"На куп'янському напрямку ворог 25 разів атакував у районах Стельмахівки, Синьківки, Берестового, Новоєгорівки, Піщаного, М'ясожарівки і Твердохлібового. Наші захисники вживають усіх необхідних заходів для стримування агресора", – ідеться в повідомленні.

Наголошують, що українські військові здійснили контратаки з метою покращення тактичного положення на окремих ділянках краматорського напрямку, а на покровському напрямку кількість боєзіткнень зросла до 27.

"Обстановка на цьому напрямку динамічно змінюється: на окремих ділянках унаслідок задіяння інтенсивного вогневого впливу противник мав обмежений тактичний успіх, на інших – сили оборони України відновили втрачене положення", – розповіли в Генштабі.

Водночас на оріхівському напрямку окупанти намагаються прорвати українську оборону неподалік Старомайорського.

"Лише в районі цього населеного пункту окупанти провели 18 штурмових дій. У районі Роботиного з початку доби відбулося чотири бойові зіткнення, змін положення наших військ не відбулося, ситуація контрольована", – резюмували українські військові.

Контекст:

Російські війська вторглися на територію Харківської області на початку повномасштабної війни – 24 лютого 2022 року, але обласний центр узяти не змогли. Восени більшу частину території регіону, зокрема Вовчанськ, вдалося деокупувати.

Уранці 10 травня 2024 року країна-агресор Росія розпочала новий наступ на півночі Харківської області.

Увечері 10 травня в Генштабі ЗСУ повідомили про бої за прикордонні населені пункти в Харківській області, які були в сірій зоні. 12 травня головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський заявив, що росіяни досягли часткового успіху в деяких районах.

14 травня українські військові на окремих ділянках поблизу Лук'янців і Вовчанська "здійснили маневр і перемістилися на більш вигідні позиції" внаслідок вогневого впливу і штурмових дій противника, зазначили в Генштабі ЗСУ.

Удень 15 травня в Генштабі ЗСУ повідомили, що біля Вовчанська сили оборони України відбили наступ окупантів і частково витіснили їх.